Învățământ dual în România. Ciolacu: Tinerii pleacă în străinătate pentru că nu stăpânesc o meserie

Marcel Ciolacu

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Premierul României, Marcel Ciolacu, își dorește implementarea învățământului dual în România pentru că, spune el, „tinerii noştri, copiii noştri, nepoţii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine”.

Guvernul Ciolacu urmărește implementarea învățământului dual

Premierul României, Marcel Ciolacu, a ajuns la concluzia că tinerii români pleacă în străinătate din cauză că nu stăpânesc bine o meserie, iar pentru a remedia această problemă este necesară implementarea învățământului dual. El a primit de la Cătălin Manea programul „Romi pentru România 2024-2034” și a remarcat că există foarte puține diferențe între programul său prezidențial și programul comunității rome.

A dat asigurări că nu a existat vreo colaborare între el și reprezentanții acestui program. Faptul că programele sunt similare arată că există dorințe comune, printre care implementarea învățământului dual în România, a precizat el.

Premierul a atras atenția asupra dificultăților întâmpinate de tinerii români plecați în străinătate pentru a-și îndeplini visele, remarcând că aceștia ajung să muncească mai mult decât alții deoarece nu cunosc bine o meserie. Sistemul din România a stagnat în privința dezvoltării învățământului dual, deși s-au făcut progrese mari și s-a modificat legislația pentru a permite continuarea învățământului dual până la nivel universitar, în funcție de dorințele fiecărui tânăr.

Potrivit spuselor sale, este esențial ca tinerii români să fie bine plătiți și bine pregătiți pentru realitățile economice și sociale, considerând că acest obiectiv ar trebui să fie un proiect comun care să unească pe toți.

„Acesta este cel mai important proiect care trebuie să ne unească. Vreau să vă rog un lucru foarte mult, în primul rând dumneavoastră să fiţi uniţi, dumneavoastră să fiţi uniţi lângă preşedintele dumneavoastră şi împreună să fim uniţi nu pentru un lider politic, să fim uniţi pentru România şi pentru români”, a spus, vineri, premierul României, Marcel Ciolacu, la Adunarea Generală a Reprezentanţilor Comunităţilor de Romi din România de la Sala Palatului.

Ce este învățământul dual?

Conform Ministerului Educației, învățământul dual este un tip de învățământ profesional și tehnic, organizat în parteneriat între o firmă (sau un angajator), o școală și autoritățile locale. În acest sistem, firma, elevul (sau părintele/tutorele acestuia) și școala semnează contracte individuale pentru pregătirea practică a elevului. Practic, elevul învață atât la școală, cât și la locul de muncă, unde își dezvoltă abilități practice necesare pentru o meserie.

Învățământul dual este destinat absolvenților de clasa a VIII-a, cu vârsta de până la 26 de ani, iar studiile durează cel puțin 3 ani. Clasele pentru diferite meserii se formează la inițiativa firmelor care vor să angajeze elevi după terminarea studiilor și care se implică în pregătirea lor practică.

În baza unui contract de parteneriat și a unor acorduri individuale, aceste firme oferă elevilor pregătire practică, o bursă (egală cu cea din fonduri publice) și alte resurse pentru a asigura o formare de calitate.