universitare. Acestea se vor desfasura pe trei cicluri, respectiv studii universitare de licenta, studii universitare de masterat si studii universitare de doctorat. Durata fiecarui ciclu de studiu este stabilita de Ministerul Educatiei si Cercetarii, cu avizul consultativ al Consiliului National al Rectorilor si cu aprobarea Guvernului. Marea schimbare consta in organizarea, dupa model european, a studiilor universitare care pregatesc pentru profesiile reglementate prin norme europene speciale. Studiile universitare de licenta corespund unui numar de credite de studiu transferabile in sistemul European (prescurtat ECTS) cuprins intre minimum 180 si maximum 240. In cadrul invatamantului de zi durata normala a studiilor este de trei-patru ani, iar la cel seral cu un an mai mare pentru fiecare specialitate decat durata de la invatamantul de zi. Studiile universitare de licenta vor cuprinde cunostinte de cultura generala si de specialitate in vederea calificarii absolventilor pentru profesie sau pentru ciclul de studii urmator. In cadrul acestora este obligatorie efectuarea unor stagii de practica.Studiile universitare de master corespund unui numar de ECTS cuprins intre minimum 60 si maximum 120. La invatamantul de zi, durata studiilor este de unu-doi ani. Durata totala a ciclului I si a ciclului II trebuie sa corespunda obtinerii a cel putin 300 de credite de studiu transferabile. Important este ca pentru profesiile reglementate prin norme sau reglementari speciale europene, cele doua cicluri de studii pot fi comasate intr-un program de studiu cu o durata intre cinci si sase ani la invatamant de zi. Diplomele obtinute in acest caz echivaleaza cu cele de master. Studiile universitare de masterat sunt de cercetare sau profesionale si se organizeaza de regula la invatamantul de zi. Studiile de masterat profesionale, cum ar fi masteratul de psiho-pedagogie, se pot organiza si cu frecventa redusa sau la distanta. Durata lor nu poate depasi cu mai mult de un an pe cea a invatamantului de zi. Absolventii cu diploma de masterat profesional se pot inscrie la doctorat, cu conditia obtinerii unor credite suplimentare de studii, stabilite de universitate, din programele de masterat de cercetare. Absolventii cu diploma de studii universitare de masterat de cercetare pot ocupa posturi didactice in invatamantul superior cu conditia parcurgerii unui modul de pregatire psiho-pedagogica corespunzator a minimum 30 de credite. Studiile universitare de doctorat au de regula o durata de trei ani, care poate fi prelungita cu unu-doi ani in situatii speciale.

ECTS, sistemul european de credite universitare, este practic acelasi cu cel care se aplica acum la facultatile din Romania. Diferenta este ca la noi, dupa cum precizeaza Ioan Ianos, director general al Directiei Invatamant Superior din cadrul Ministerului Educatiei, nu sunt acordate corespunzator. „La noi sunt inca prost intelese, nu exista un sistem de credite unitar la toate universitatile si, mai mult, nu se aplica peste tot”, spune Ioan Ianos. Un credit ar trebui sa fie echivalentul a 25 de ore de efort al studentului, atat ore de curs, cat si studiu individual.

Incepand cu anul universitar 2005-2006, universitatile trebuie sa elibereze gratuit fiecarui absolvent Suplimentul la Diploma, inclusiv in limba engleza (Diploma Supplement), care poate ajuta la echivalarea studiilor din Romania cu cele din Uniunea Europeana. Echivalarea studiilor este posibila si prin promovarea programelor de studii integrate, care sa conduca la obtinerea de diplome comune (joint degrees). Invatamantul superior de scurta durata, care in prezent ofera un bun plasament pe piata fortei de munca in domenii in care nu se ofera in prezent invatamant superior de lunga durata, se reorganizeaza in studii universitare de licenta de ciclul I cu 180 de credite.