Răbdare, perseverenţă şi ingeniozitate sunt principalele caracteristici pe care trebuie să le aibă un investitor care îşi doreşte finanţare europeană. Omul de afaceri prahovean Iustin Paraschiv încă încearcă să obţină bani pentru un proiect respins deja de două ori.
În 2008, Iustin Paraschiv (29 de ani) a început să lucreze la proiectul „Pui de casă“, primul pas fiind cumpărarea mai multor active scoase de Oltchim la licitaţie în judeţul Vâlcea. A cumpărat şase ferme de pui, o fabrică de furaje şi un abator. Toate acestea aveau nevoie de modernizări, aşa că a depus un proiect pentru obţinerea unei finanţări europene. În paralel, a investit fonduri proprii, banii aceştia asigurând, până acum, modernizarea a 80% din halele fermelor, investiţia totală din Vâlcea însemnând 12 milioane de euro.
„Primul proiect pe care l-am depus pentru obţinerea fondurilor europene a fost respins. Nu am obţinut punctajul necesar pentru că sectorul avea atunci un punctaj foarte mic“, explică el. Dar nu s-a lăsat descurajat. „Am mai îmbunătăţit proiectul şi anul trecut l-am depus din nou, dar iar a fost respins. Anul acesta l-am depus iar şi, de data asta, am introdus în proiect şi o componentă de energie regenerabilă, pentru că vreau să pun panouri solare pe aceste ferme. Între timp, s-a mărit şi punctajul acordat pentru sector. Şi ca să fiu sigur, am făcut un schimb de acţiuni cu sora mea“. De ce această mişcare? El era acţionar unic la Carmistin, importator şi distribuitor de carne, iar la Avicarvil, firma care deţine fermele de pui, o avea ca asociat pe sora sa. „Cum punctajul este mai mare pentru o firmă cu un singur asociat şi legea nu îţi permite să fii asociat unic la două firme, am preluat integral Avicarvil şi sora mea îmi este asociat la Carmistin“. Nu ştie încă dacă proiectul va fi acceptat, dar spune că dacă va fi iar respins, va renunţa complet la aceste ferme. Asta pentru că, între timp, i-a fost acceptat un proiect de 1,5 milioane de euro, cofinanţat 50%, pentru modernizarea abatorului, şi a depus un al treilea proiect, de patru milioane de euro, pentru dublarea capacităţii de producţie a fabricii de furaje.
„Odată ce proiectul a fost acceptat, totul merge foarte bine, marea alergătură este înainte“, spune el, adăugând că a fost chiar surprins de profesionalismul celor cu care a lucrat. „După ce finalizăm o etapă, depunem documentaţia şi plata se face imediat“, spune Paraschiv. Însă cea mai mare problemă pe care el o remarcă în privinţa managementului fondurilor europene este lipsa de corelare a proiectelor finanţate.
Pui hrăniţi cu furaje cât mai naturale
„S-a ajuns la o supracapacitare a producţiei pe partea de abatorizare şi fabricaţie de mezeluri, neexistând o corelare a investiţiilor pe zone“, spune el, explicând că nu prea au existat proiecte pentru ferme deoarece „este mai multă muncă, este mai uşor să faci o fabrică sau un abator“. Prin proiectul „Pui de casă“, el vrea să vândă, în magazinele proprii, pui crescuţi cât mai aproape de felul în care oamenii îşi cresc puii în curţile lor. „Încercăm să hrănim puii cât mai mult cu furaje româneşti. Nu numai că avem o fabrică de furaje, dar şi cerealele sunt cultivate tot de noi, pe terenurile noastre, în proporţie de 60%“, spune Paraschiv.
Şi asta pentru că, explică el, în România, culturile sunt tratate mai puţin decât în vest. Pentru moment, aceşti pui sunt crescuţi într-una din cele şase ferme, dar prin accesarea fondurilor europene, el doreşte să extindă proiectul şi la celelalte. „Prin magazinele pe care le avem am văzut că oamenii caută produse de calitate. Chiar dacă nu sunt bani în piaţă, oamenii preferă să mănânce mai puţin, dar să mănânce bine“, spune Paraschiv.
Ce-i drept, preţul de producător al puiului va fi cu 15% mai mare, dar pentru că aceştia vor fi vânduţi doar în magazinele grupului, preţul final va fi cu până la 20% mai mic decât în supermarket, pentru că sunt eliminate mai multe taxe aplicate de marile reţele, explică Paraschiv, adăugând că anul acesta a remarcat deja o creştere a numărului de clienţi în magazine.
La Avicarvil, mai tare m-au încurcat fondurile europene, dar aş fi ipocrit dacă aş spune că nu vreau să recuperez jumătate dintr-o investiţie făcută.
Iustin Paraschiv, proprietar Avicarvil
150 milioane de euro este cifra de afaceri înregistrată de grupul de firme Ana & Cornel în 2009, pentru anul acesta fiind estimată o creştere de 10%
Investiţii de 10 mil. euro
Anul acesta, grupul a extins activitatea de retail, fiind deschise circa 20 de magazine, până la sfârşitul anului urmând a fi inaugurate încă aproximativ 10 unităţi. Per ansamblu, planul de investiţii la nivelul întregului grup de firme, pentru anul acesta şi 2011, este de zece milioane de euro, acţionarii având în pregătire un nou proiect pentru accesarea a încă patru milioane de euro prin fonduri europene. În paralel, Iustin Paraschiv spune că are în vedere cumpărarea unor terenuri agricole suplimentare pentru cultivarea cerealelor.