INVAZIA DRONELOR: Cum va arăta lumea supravegheată de avioane fără pilot

La începutul lui 2012, Congresul Statelor Unite a cerut Administraţiei Federale a Aviaţiei (FAA) să dezvolte un plan de integrare a dronelor (sisteme civile de zbor fără pilot) în spaţiul aerian domestic până la data de 30 septembrie 2015. Ce înseamnă pentru comunicatea internaţională şi pentru americani utilizarea dronelor?

În majoritatea situaţiilor, americanii sprijină utilizarea dronelor în cazurile domestice de aplicare a legii. Spre exemplu, 80% dintre cetăţenii SUA sprijină folosirea dronelor în misiunile de salvare, 67% sunt pentru utilizarea acestei tehnologii în urmărirea criminalilor şi 64% sunt de acord cu controlul graniţelor ţării împotriva imigranţilor ilegali. În acelaşi timp, 67% dintre americani nu vor ca dronele să fie folosite pentru amendarea şoferilor care depăşesc limita legală de viteză.

Chiar dacă americanii sunt de acord cu noua tehnologie în raport cu stabilirea ordinii publice, ei devin foarte sensibili când vine vorba de intimitate. La întrebarea: cât de îngrijorat aţi fi pentru propria intimitate, dacă oamenii legii din SUA ar începe să folosească dronele fără piloţi cu camere video performate, 42% dintre americanii spun că ar fi foarte îngrijoraţi, 22% sunt într-un fel îngrijoraţi, 16% doar puţin îngrijoraţi, 15% nu ar fi deloc îngrijoraţi şi 4% nu ştiu.  
Opinia americanilor cu privire la invazia dronelor este în contrast puternic faţă de cea a restului lumii, care se împotriveşte utilizării dronelor purtătoare de rachete ce ţintesc teroriştii şi extremiştii, potrivit unui studiu realizat de Pew Research. Cele mai puternice reacţii negative la adresa programului militar american au apărut în Grecia, unde 90% dintre respondenţi sunt categoric împotriva utilizării dronelor în scopuri militare. Grecii sunt urmaţi de egipteni, cu 89% dintre ei în opoziţie faţă de utilizarea acestei tehnologii militare. Japonezii şi spaniolii dezaprobă acest sistem în procent de 75%, respectiv 76%, iar populaţia Rusiei, Franţei şi Germaniei se opune în procent de 68%, 63%, respectiv 59%.

Vedeţi în infograficul de mai jos părerea lumii despre noua tehnologie militară.

Click pentru mărire

SURSA: GOOD

DEZBATERE: Sunteţi de acord sau împotriva misiunilor militare americane care ţintesc, cu ajutorul dronelor echipate cu rachete, extremişti din ţări precum Pakistanul, Yemenul sau Somalia?