'Invazia românească' în Marea Britanie nu s-a concretizat, notează sâmbătă canalul australian SBS. A trecut o lună de când românii şi bulgarii au primit dreptul de a munci fără restricţii în Uniunea Europeană (UE), ceea ce a provocat temeri în Marea Britanie că mulţi dintre aceştia vor traversa Canalul Mânecii, dar primele indicii par să arate că foarte puţini au făcut de fapt acest pas.
Restricţiile temporare însemnau că românii şi bulgarii nu puteau obţine locuri de muncă decât în domeniul agricol şi alimentar, într-un sistem de cote. O reprezentantă a companiei Worldwide Fruit Limited, Tricia McCarron, a precizat că în ultima lună nu a văzut niciun semn de imigraţie în masă a românilor sau bulgarilor în Marea Britanie. 'Nu am văzut deloc aici şi am verificat şi la agenţia noastră de recrutare şi nu au fost aplicaţii', a spus McCarron. 'Noi avem mereu locuri de muncă şi dacă ei sunt capabili să îndeplinească sarcinile pe care le presupun acestea, dacă ne împărtăşesc valorile şi au abilităţile necesare, îi angajăm', a adăugat aceasta.
Pronosticurile privind o imigraţie în masă nu s-au materializat nici la Peterborough, oraşul cu cea mai rapidă dezvoltare din Marea Britanie. 'Nu am crezut niciodată că (imigraţia în masă, nr.red.) ar putea avea loc. /…/ Datele pe care le avem arată că o singură familie din România a venit în ultimul timp la Peterborough', a declarat consilierul municipal Marco Cereste.
Asistenta Liliana Demeter a venit în Marea Britanie din România acum zece ani şi afirmă că limbajul folosit în dezbaterea cu privire la imigraţie i se pare ofensator. Românii 'nu trăiesc din ajutoare. Nu ştiu niciun român care să primească ajutoare', a spus ea. 'Suntem sau nu în Uniunea Europeană? Mai bine să nu fim lăsaţi să venim decât să fim supuşi la asemenea umilinţe', a adăugat ea.
Guvernul britanic urmează să facă publice primele cifre oficiale privind imigraţia în Marea Britanie peste cinci luni, menţionează SBS.
SURSA: Agerpres