Canada escaladează un balon speculativ rezidenţial susţinut de achiziţiile străinilor. Dintre toţi, asiaticii sperie prin cumpărările lor agresive. "Este o cerere uriaşă pentru vizualizarea de proprietăţi din partea investitorilor din China şi Orientul Mijlociu", a declarat, pentru Vancouver SunViv Harvey, agent imobiliar la compania Royal LePage Sussex. În articolul publicaţiei canadiene preluat de Zero Hedge este prezentat cazul unei case achiziţionată pentru 4,1 milioane dolari, deşi preţul de listare era de 2,98 milioane dolari. Cine a sărit cu banii la un preţ cu peste 40% peste cotaţia iniţială? Nu a fost vorba despre un investitor experimentat de pe Wall Street sau un antreprenor din sectorul energetic, ci unul dintre chinezii care acum stau pe depozite de 25 trilioane dolari şi pot să mute o parte din bani pentru achiziţii în străinătate. Noul proprietar nu ştie încă ce va face cu casa. "Ştia că era o casă acolo deja. Poate că a cumpărat pentru teren să mai construiască una sau poate se gândeşte să o revândă. Încă nu s-a decis", spune Harvey. care recunoaşte că iniţial se gândise că proprietatea se va vinde cu maximum 3,5 milioane dolari.
Cum arată casa-minune? Este veche de 60 de ani, cu patru dormitoare şi trei băi, situată în partea de vest a oraşului Vancouver, recunoscut pentru preţurile piperate din piaţa rezidenţială. Localizată în zona Bayridge, avea aceiaşi proprietari de 30 de ani. Lotul de 1.335 metri păraţi fără vedere obstrucţionată la întinderea de apă adaugă un plus de atractivitate proprietăţii. "Este cu adevărat priveliştea cea care a fost decisivă", mai spune agentul imobiliar.
Chinezii şi indienii, achiziţii duble faţă de cetăţenii canadieni
Un studiu dat publicităţii în urmă cu un an de Asociaţia Naţională a Agenţilor Imobiliari din Canada şi preluat de Wall Street Journal indica faptul că 24% din achiziţiile realizate în intervalul martie 2013 – martie 2014 i-au avut ca protagonişti pe chinezi, mult mai numeroşi decât canadienii (doar 15% dintre cumpărători). Alte 6% dintre cumpărări au fost tot ale unor clienţi din Asia, respectiv ale indienilor, aceştia fiind pe acelaşi nivel cu cetăţenii britanici şi marginal peste mexicani cărora li se datorează 5% dintre tranzacţii.
Cum arată cumpărătorii din China? Ne răspunde Stu Bell, agent imobiliar la compania care a realizat tranzacţia: "Doresc să plătească puţin mai mult şi se uită la proprietăţile care pot fi trofee pe termen lung, cu loturi mai mari şi amplasate pe străzi bune."
Numărul de vizualizări este mare, însă niciodată nu ştii cât de determinaţi vor fi potenţialii clienţi să facă realmente achiziţia, comentează Shahin Behroyan, agent imobiliar la RE/MAX Masters Realty, societatea care a reprezentat cumpărătorul din China. "Proprietăţile cu privelişte bună au devenit rare", explică el decizia clientului său.