Un județ din România, invadat de șacali. Pot fi periculoși pentru animalele domestice
Specialiștii au explicat faptul că o femelă șacal poate avea până la opt pui iar specia se răspândește rapid în lipsa unui prădător natural, precum lupul.
„Animalul a apărut cam de-o lună pe străzile dinspre pădure, seamănă cu vulpea la cap şi blana roşcată, dar este mai înalt şi are coada mai subţire. Probabil este mort de foame, pentru că seara vine până la gard. Noi bănuim că din cauza asta ne-a dispărut peste noapte pisica, iar vecinilor găinile”, a spus un om din comuna Sânmartin, potrivit informațiilor transmise de ebihoreanul.ro
Câinii sunt agitați în timpul nopții
De asemenea, localnicii au explicat că în timpul nopții câinii sunt agitați, deoarece simt prezența șacalilor, care vin în gospodării să caute hrană. În acest context, membrii asociației de vânătoare Pădurea Verde spun că șacalii au fost văzuți în mai multe zone din Bihor în ultimul an.
„Am discutat deja să îl extragem. Deşi fuge de om, şacalul este periculos pentru animalele domestice, de la păsări la capre şi oi, dar şi pentru vânat, pentru că omoară puii de fazan, de căprior şi de mistreţ”, a declarat un vânător, conform sursei menționate.
„Când mi-a spus cineva că în pădure la Felix e plin de ei şi de-aia ţine şapte câini, am crezut că minte”, a scris o localnică pe grupul de Facebook Sânmartin Comuna Mea.
În acest context, specialiștii afirmă că apariţia şacalilor nu ar trebui să mire.
„Şacalul a dispărut din Bihor în Evul Mediu, când zonele mlăştinoase unde trăia au fost desecate. Acum a revenit probabil prin Banat”, spune Márton Venczel, şeful secţiei Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.
Sursă foto: Dreamstime