Nelio Jose Nicolai a primit, în 1996, un premiu de la Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale pentru invenţia sa caller ID, folosită în prezent în toate telefoanele mobile. La 15 ani, însă, de la înregistrarea invenţiei sale, brazilianul încă aşteaptă să primescă banii meritaţi.

Rămas fără job din anul 1984, Nelio Jose Nicolai, se luptă  pentru a primi redevenţe pentru creaţia sa. El a inventat în anul 1977, un dispozitiv capabil să identifice şi să afişeze numărul apelantului, denumită BINA. Între timp, BINA a devenit Caller ID, însă în ciuda eforturilor lui Nelio, acesta nu a reuşit să îşi asigure drepturile pentru noul nume.

El a încercat să abordeze operatorii pentru a-i plăti bani pentru că folosesc creaţia lui. Un oficial de la o companie mi-a zis: “Poţi să mergi în instanţă şi poate stră-stră-nepoţi tăi vor vedea un sfanţ”, a declarat Nelio, acum în vârstă de 72 de ani.  Brazilianul nu s-a lăsat şi a dat în judecata Claro, companie deţinută de Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, şi Vivo, companie deţinută de spaniolii de la Telefonica.  Din cauza situaţiei sale financiare precare, Nelio a căzut la înţelegere cu cei de la Claro care au acceptat să îi plătească 0.25% din cât ceruse acesta. Cu banii primiţi acesta şi-a cumpărat o casă nouă şi un automobil Mercedes-Benz. Acum, acesta speră să câştige şi mai mulţi bani din celelalte procese. Nelio a primit mai multe oferte pentru a renunţa la cererile sale de recunoaştere a patentului, însă nu a acceptat nicuna.

“Să fii Bill Gates sau Steve Jobs în SUA este uşor, dar aş vrea ca unul dintre ei să fii fost inventator în Brazilia”, a spus Nelio.

Să înregistrezi un patent în Brazilia costă 1.500 de dolari, iar procedura durează în medie 5 ani şi 8 luni, faţă de SUA, unde timpul de aşteptare este de patru ani.  Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din Brazilia primeşte 35.000 de cereri de înregistrare de patente pe an.

Sursa: news.com.au