Viena, renumită pentru parcurile sale splendide, printre cele mai frumoase din Europa şi considerată de ani de zile unul dintre orașele în care se trăiește cel mai bine din lume, vine cu o soluţie și în vremurile postpandemie. Pini, mesteceni și garduri vii. Oamenii se vor putea auzi, însă nu se vor putea vedea, sau atinge unul de altul: vor intra distanțați prin porţi diferite, după care vor pătrunde într-o rețea labirintică de alei verzi, bine delimitate între ele.
Soluția vieneză pentru persoanele care vor să se bucure de vegetație în liniște și securitate se numește ”Parc de la Distance” și va fi primul parc din lume născut din distanțarea socială. Proiectul a fost propus de studioul austriac Precht, care a experimentat întotdeauna soluțiile bio și verzi şi care, pornind de la limitările impuse, a proiectat o grădină publică deschisă tuturor, unde nu există riscul de adunări sau contacte, dar în care orice persoană se poate bucura de natură.
Inspirat de la Versailles
Inspirat de grădinile în stil baroc, precum Versailles, noul parc urmărește modelele celor mai comune labirinturi, cu garduri înalte și dense sculptate pentru a crea geometrii care se înfășoară în jurul lor creând o spirală. Gardurile vii care vor delimita cărările individuale vor avea aproximativ doi metri înălțime și un metru și jumătate lățime, iar pasarelele, realizate din granit roșu, vor garanta vizitatorilor dornici de plimbări solitare o distanță de cel puțin doi metri unul de altul. Între aleile mărginite de copaci și flori parfumate, vizitatorii vor putea parcurge 6-700 de metri singuri, sau alături de proprii parteneri.
”După începerea pandemiei ne-am întrebat: cum ar arăta un parc? Cum ar funcționa dacă ar adopta regulile distanțării sociale? Ce lecție vom învăţa după ce vom trece de toate acestea?”, explică Chris Precht.
”Acest parc este conceput pentru a crea o distanță fizică sigură între vizitatorii săi. După pandemie, parcul va rămâne util, putând fi folosit de oricine doreşte să scape puţin de haosul orașului și să se izoleze un timp”.
Grădina este încă în stadiul de planificare, nu există o dată de predare, însă parcul ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului.