La nivelul UE, segmentul bio reprezintă peste 7% din piaţa de produse alimentare. În România este sub 1%. Aşadar, potenţialul de dezvoltare a afacerilor în domeniu este ridicat, afirmă specialiştii. «Există oportunităţi de promovare şi dezvoltare a agriculturii ecologice datorită suprafeţei agricole de 14,8 mil. ha şi a solurilor nepoluate», a declarat Dragomir Damian, vicepreşedintele BIO România. Şi în privinţa exporturilor România s
La nivelul UE, segmentul bio reprezintă peste 7% din piaţa de produse alimentare. În România este sub 1%. Aşadar, potenţialul de dezvoltare a afacerilor în domeniu este ridicat, afirmă specialiştii.
«Există oportunităţi de promovare şi dezvoltare a agriculturii ecologice datorită suprafeţei agricole de 14,8 mil. ha şi a solurilor nepoluate», a declarat Dragomir Damian, vicepreşedintele BIO România. Şi în privinţa exporturilor România se situează la coada clasamentului UE: valoarea acestora este de zece ori mai mică decât a celor din Austria. Motivul? „Pentru că ei produc foarte mult bio. Poţi să câştigi mai mult dacă produci bio şi contribui astfel şi la stabilizarea pieţei“, a explicat Cristian Oneţiu, director general BIO Markt Retail Group. Cerere există, dovadă că la târgul eco BioFach 2009 din Germania companiile româneşti au primit comenzi cu 10% mai mari decât în 2008, conform lui Ioan Toncea, preşedintele Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică. „Din păcate, ca urmare a lipsei de sprijin guvernamental, nu cred că le vom onora pe toate“, a adăugat el. Pentru a acoperi cererea internă, mare parte din produsele ecologice comercializate sunt importate.
Pentru procesatori, cerinţele specifice se referă atât la provenienţa materiei prime, cât şi la cantităţile ce se includ în produsul final, iar comercianţii trebuie să deţină certificate de conformitate pentru fiecare produs şi să asigure condiţiile specifice de depozitare. Garanţia acestor produse este dată, în principal, de etichetă, pe care trebuie să apară obligatoriu atât cantitatea şi provenienţa ingredientelor, denumirea şi codul organismului de certificare, cât şi sigla «ae».
Cristian Oneţiu, director general BIO Markt Retail Group
Creştere sănătoasă
100 mil. euro este valoarea exporturilor bio în 2008, circa 80% din produsele livrate fiind materie primă
Creştere
4.168 de operatori economici bio erau înregistraţi în evidenţele oficiale
260.000 tone este producţia bio obţinută în 2008, cu peste 50% mai mare faţă de 2007
220.000 hectare de teren au fost cultivate cu produse bio în 2008.Suprafaţa cultivată ar trebui mărită de şase ori pentru a acoperi cererea
Subvenţii
Câţi bani vin de la stat
– 50% din taxa de inspecţie şi certificare (max. 900 lei)
– 425 lei/ha pentru culturi pe teren arabil, păşuni, fâneţe în perioada de conversie (max. 20 ha)
– 700 lei/ha pentru culturi de viţă-de-vie şi livezi în perioada de conversie (max. 20 ha)
– 75 lei/familia de albine, certificată «ae» (max. 50 de familii).