Decesele și disparițiile din Grecia, investigate. Are legătură cu valul de căldură extremă
Din păcate, în Grecia au avut loc o serie de decese și dispariții ale turiștilor, pe fondul unui val de căldură extremă la începutul verii, cu temperaturi ce depășesc 40 de grade Celsius.
Recent, un turist olandez a fost găsit mort pe insula Samos. A doua zi, cadavrul unui turist american a fost descoperit pe Mathraki, o mică insulă la vest de Corfu.
Albert Calibet, un alt turist american, este dat dispărut de la 11 iunie, când a plecat într-o excursie pe Amorgos. De asemenea, două franțuzoaice au dispărut pe Sikinos după ce au ieșit într-o plimbare.
Potrivit CNN, trupurile celor decedați urmează să fie examinate pentru a se stabili cu precizie cauza decesului, dar autoritățile avertizează că oamenii nu ar trebui să subestimeze impactul temperaturilor extrem de ridicate.
„Există un tipar comun: toți au plecat în excursie pe fondul temperaturilor ridicate”, a declarat pentru Reuters Petros Vassilakis, purtătorul de cuvânt al poliției din sudul Mării Egee.
Unii cercetători afirmă că ceea ce se întâmplă în Grecia este un semnal de alarmă cu privire la impactul căldurii extreme asupra organismului, în special asupra creierului, care poate provoca confuzie, afectând capacitatea de luare a deciziilor și chiar percepția riscurilor.
Pe măsură ce schimbările climatice alimentează valuri de căldură tot mai lungi și severe, oamenii de știință încearcă să înțeleagă cum va reacționa creierul nostru în fața acestor provocări.
Creierul este „comutatorul principal” pentru organism
Studiile au fost tradițional orientate spre impactul căldurii extreme asupra mușchilor, pielii, plămânilor și inimii, dar Damian Bailey, profesor de fiziologie și biochimie la Universitatea din South Wales, a subliniat că „creierul, pentru mine, este cheia tuturor”. Potrivit lui, creierul este „comutatorul principal” al organismului, a declarat el pentru CNN.
În creier, temperatura corpului este reglată de hipotalamus, o mică structură în formă de diamant care acționează ca un termostat. Hipotalamusul coordonează în mod delicat pentru a menține temperatura internă a corpului la sau aproape de 37 de grade Celsius. În condiții de căldură, hipotalamusul activează glandele sudoripare și dilată vasele de sânge pentru a răcori corpul.
„Dar creierul funcționează bine într-o gamă îngustă de temperaturi și chiar și schimbările mici îl pot afecta. Mulți oameni vor fi familiarizați cu o senzație de lentoare și lenevie într-o zi caldă de vară.
Dar, pe măsură ce căldura crește, aceasta poate avea efecte grave, inclusiv scăderea fluidelor din organism și diminuarea fluxului sanguin către creier. (…)
Nu contează cât de inteligent ești sau cât de în formă crezi că ești: dacă ieși afară la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, ești în pericol”, a explicat Bailey.
Cum este afectat creierul de căldura extremă
Experimentele efectuate pe participanții la cercetare într-o cameră ambientală, unde temperatura a fost ridicată de la 21 la 40 de grade Celsius, au indicat o reducere a fluxului sanguin către creier cu aproximativ 9% până la 10%.
„Aceasta este o mare problemă în ceea ce privește faptul că nu este suficient combustibil într-un motor care funcționează tot timpul la limita superioară”, a spus profesorul.
Și acest lucru are un impact semnificativ. Căldura extremă poate perturba activitatea normală a creierului, conform declarațiilor lui Kim Meidenbauer, cercetător în neuroștiințe la Universitatea de Stat din Washington.
„Rețelele cerebrale care, de obicei, le permit oamenilor să gândească clar, să raționeze, să își amintească, să construiască și să formuleze idei, pot fi date peste cap”, a declarat ea pentru CNN.
Într-adevăr, devine mai dificil să iei decizii complexe, cum ar fi să alegi traseul într-o drumeție – o decizie care poate părea simplă, dar care implică evaluarea mai multor factori diferiți.
De asemenea, există dovezi care indică faptul că oamenii sunt mai predispuși să ia decizii riscante și să adopte comportamente impulsive atunci când sunt expuși la căldură, a adăugat ea.
O modificare a percepției riscului, însoțită de o funcție cognitivă afectată, poate avea consecințe extrem de grave.
„Nu este vorba doar despre faptul că te-ai putea încălzi puțin prea tare și poate că ai o arsură solară. Vorbești despre (situații) potențial amenințătoare de viață, cum ar fi luarea unor decizii proaste, având judecata întunecată”, a spus Kim Meidenbauer.
Cercetătorii abia încep să înțeleagă gama completă de efecte pe care căldura le are asupra creierului, nu doar în ceea ce privește procesul decizional, ci și în ceea ce privește starea de spirit, emoțiile și sănătatea mentală.
Cine este cel mai vulnerabil?
Anumite persoane sunt mai vulnerabile la căldură decât altele. Persoanele în vârstă, în special cele de peste 65 de ani, sunt mai expuse riscului din cauza dificultăților corpului lor în reglarea termică. Toate persoanele dispărute în Grecia aveau peste 50 de ani.
De asemenea, copiii foarte mici și femeile însărcinate se confruntă cu un risc crescut, la fel și cei cu afecțiuni preexistente, inclusiv afecțiuni psihice. Totuși, căldura poate fi periculoasă pentru oricine.