Potrivit unei investigații realizată de către agenția de presă Reuters, în Europa au apărut zvonuri potrivit cărora anumite persoane din Germania cer cu insistență o schimbare de atitudine în ceea ce privește războiul din Ucraina, iar cele mai importante nume din aceste grupuri au legături cu Rusia sau cu extrema dreaptă.
Germania ar putea să nu mai ajute Ucraina
Până acum, Germania a alocat peste un miliard de euro pentru ajutorul umanitar destinat Ucrainei şi ţărilor vecine, plus echipamente militare, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană. Potrivit investigației realizată de către agenția de presă Reuters, majoritatea germanilor susţin în continuare Ucraina, dar, după ce au crescut prețurile energiei, sondajele de opinie din Germania ne arată că numărul celor care doresc extinderea sprijinului militar acordat Ucrainei a scăzut treptat.
În septembrie 2022, aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat în piaţa centrală din Koln pentru a îndemna Guvernul de la Berlin să iasă din coaliţia occidentală care sprijină Ucraina şi să facă pace cu Rusia.
„Trebuie să încetăm să mai fim vasalii americanilor”, a declarat politicianul german de dreaptă Markus Beisicht de pe o scenă improvizată într-un camion. La auzul acestor cuvinte, mulţimea de oameni care îl asculta a început să îl aplaude şi a fluturat steagurile Germaniei și ale Rusiei în semn de aprobare.
Potrivit sursei citate anterior, un bărbat slab, îmbrăcat în haine de camuflaj, stătea pe marginea scenei în spatele unei prelate. La câţiva metri distanţă, un bărbat solid cu ochelari de soare negri stătea de pază. Organizatorii mitingului respectiv nu au acceptat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Majoritatea au refuzat să vorbească atunci când au fost abordaţi de un reporter, iar un protestatar a încercat să convingă un agent de poliţie să-l aresteze pe reporter pe motiv că ar fi un spion ucrainean.
Acel meeting a fost doar una dintre numeroasele ocazii în care oamenii au spus că Guvernul de la Berlin ar trebui să-şi reconsidere sprijinul pentru Ucraina. Acest mesaj se bazează pe legăturile profunde dintre Germania şi Rusia, în contextul în care sunt câteva milioane de vorbitori de limbă rusă care trăiesc în Germania, o consecinţă a legăturilor sovietice ale Germaniei de Est comuniste şi a decenilor de dependenţă a Germaniei de gazele naturale din Rusia. Potrivit sursei citate anterior, miza este mare. Dacă Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, întoarce spatele Ucrainei, unitatea europeană cu privire la războiul din Europa de Est se va fractura.
Prin interviuri şi printr-o analiză a postărilor de pe reţelele sociale şi a altor informaţii disponibile în mod public, agenția de presă citată anterior a stabilit identitatea unor figuri-cheie implicate în promovarea poziției PRO-Rusia din Germania, inclusiv a celor doi bărbaţi care se aflau în apropierea scenei din Köln.
Se pare că bărbatul îmbrăcat în haine de camuflaj este un fost ofiţer al forţelor aeriene din Rusia. Numele său inițial a fost Rostislav Tesliuk, dar și l-a schimbat în Max Schlund, după ce s-a stabilit în Germania în urmă cu zece ani. În ultimele luni, el a călătorit în estul Ucrainei controlate de Rusia. Recent, o agenţie guvernamentală rusă i-a plătit biletul de avion spre Moscova pentru a putea participa la o conferinţă de presă la care Vladimir Putin a participat. Pe celălalt bărbat îl cheamă Andrei Harkovski și a jurat credinţă unei societăţi de cazaci care susţine „operațiiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina.
Cei doi nu au răspuns la întrebările detaliate pentru această investigaţie. Într-un schimb de mesaje pe WhatsApp, Max Schlund le-a zis jurnaliștilor: „Dispari!” şi „Glorie Rusiei!”
În Germania sunt răspândite mesaje care promovează pacea cu Rusia
În august 2022, când Partidul Comunist German a organizat la Berlin „un festival al păcii şi solidarităţii”, acesta a inclus o discuţie în cadrul unei mese rotunde intitulate „Pace cu Rusia”. Printre cei care au participat la acel evenimment se numără Oleg Eremenko, un om de afaceri ruso-german care a susţinut că tinerii ucraineni sunt învăţaţi să urască Rusia. Oleg Eremenko a fost mult timp activ în comunitatea ruso-germană. El conduce o afacere în domeniul construcţiilor în Berlin, iar printre clienţii enumeraţi pe site-ul său se numără Biserica Ortodoxă Rusă din Berlin.
Oleg Eremenko este nepotul unui erou de război sovietic care a fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Sovietic până în 1981. El face parte din consiliul de administraţie al unei organizaţii numite „Desant”, formată din foşti militari ruşi. Oleg Eremenko a apărut la evenimente alături de diplomaţi ruşi pentru a comemora eroii sovietici îngropaţi în Germania şi a fost fotografiat alături de politicieni germani, precum Manuela Schwesig, membră a Partidului Social-Democrat şi premier al landului Mecklenburg-Vorpommern din nordul ţării.
În 2020, Oleg Eremenko făcea partea dintr-un grup restrâns de persoane cărora ambasadorul Rusiei la Berlin le-a acordat distincţii pentru serviciile aduse Rusiei. Trecutul său, însă, este mai puţin cunoscut.
Într-o fotografie datată din 2016, Oleg Eremenko pozează alături de Igor Ghirkin, fost ofiţer rus de informaţii, cunoscut şi sub numele de Igor Strelkov, recent condamnat în absenţă de un tribunal olandez pentru implicare în doborârea avionului malaezian MH17 deasupra Ucrainei. Fotografia apare pe un cont VKontakte administrat de către organizaţia lui Igor Ghirkin.
Potrivit sursei citate anterior, Oleg Eremenko a confirmat faptul că a lucrat pentru serviciile secrete militare din Rusia – GRU. El a spus că a servit în interiorul Rusiei, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.
„Am servit şi atât. Acum mă aflu în Germania, să spunem, într-un statut civil, promovând cultura rusă şi comemorând morţii din al Doilea Război Mondial împreună cu oficiali ruşi”, a declarat el.
Oleg Eremenko a recunoscut, totodată, că l-a cunoscut pe Igor Ghirkin atunci când a livrat ajutor umanitar oamenilor din regiunea pro-rusă Donbas în 2014 şi în 2015. Potrivit spuselor sale, alţi activişti ruşi sunt supuşi unei supravegheri sporite din partea autorităţilor germane.
Un canal Telegram promovează mesajele Kremlinului în Germania
Unii activişti pro-ruşi răspândesc în mediul online mesajul Kremlinului către cetățenii germani. O analiză făcută asupra canalelor Telegram în limba germană a arătat faptul că cel puţin 27 de canale redistribuie şi stimulează în mod constant mesajele pro-Kremlin către o audienţă combinată de aproximativ 1,5 milioane de abonaţi.
„Putin Fanclub” este unul dintre aceste canale Telegram. „Putin Fanclub” are 36.000 de abonaţi și postează în mod regulat fotografii cu Vladimir Putin, articole despre apariţiile sale publice şi traduceri în limba germană ale discursurilor sale. Un videoclip postat acolo îl arată pe Vladimir Putin învingându-l pe Joe Biden într-un Skanderbeg. O postare făcută pe data de 26 octombrie 2022 îi îndeamnă pe cetățenii germani să ia în serios avertismentele lui Vladimir Putin cu privire la un conflict nuclear.
„Putin Fanclub” nu oferă nicio informaţie despre cine deține acest canal sau despre cine îl administrează, dar o analiză a postărilor şi repostărilor sale a condus la un bărbat numit Wjatscheslaw Seewald, care locuieşte în Bavaria. El a recunoscut că el se află în spatele canalului Telegram „Putin Fanclub”, deşi a precizat că el este doar una dintre multe alte persoane.