Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență și debutează, în general, după vârsta de 65 de ani. Instalarea bolii este imperceptibilă, insidioasă.
Simptomele inițiale pot include afectarea memoriei de lucru, pe termen scurt, modificarea comportamentului și a dispoziției, cu apariția unor stări de confuzie, dificultăți în exprimare și probleme de comunicare.
Factorii de risc pentru apariția bolii Alzheimer sunt multipli, însă principalul rol în manifestarea acestei afecțiuni îl are vârsta. Alți factori care pot favoriza apariția bolii sunt genetici, de mediu sau metabolici (obezitate, colesterol crescut, afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat tip II etc.).
Diagnosticul în boala Alzheimer este unul de excludere și presupune o evaluare minuțioasă și o abordare multidisciplinară a cazului, precum și o serie de analize de laborator și investigații imagistice. Datorită evoluției tehnologiei medicale, în prezent, imagistica medicală joacă un rol important în diagnosticarea și monitorizarea pe termen lung a afecțiunilor neurologice.
Astfel, pentru diagnosticul timpuriu al bolii Alzheimer, se utilizează examene imagistice avansate, precum rezonanța magnetică funcțională și tractografia. Atât tractografia, cât și rezonanța magnetică funcțională se utilizează cu succes în diagnosticul timpuriu și monitorizarea ulterioară în boala Alzheimer.
Rezonanța magnetică funcțională realizează o evaluare indirectă a activității neuronale prin cartografierea activității cerebrale în diferite arii specifice, ca răspuns la diverși stimuli externi, astfel investigând conectivitatea funcțională în cadrul unor rețele definitorii.
Tractografia este o metodă imagistică modernă, în care datele obținute la examenul RMN sunt prelucrate cu ajutorul unui software avansat, pentru a evalua integritatea substanței albe cerebrale, cea care asigură conexiunile de la nivelul creierului. Astfel, se pot identifica modificări subtile, incipiente, caracteristice pentru degenerarea nervoasă cerebrală.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții pot beneficia de investigații imagistice avansate pentru diagnosticul bolii Alzheimer, realizate de medici experimentați, cu ajutorul echipamentului RMN Siemens Magnetom Skyra 3 Tesla.
În plus, medicii cu experiență din Secția de Neurologie a Spitalului Clinic SANADOR asigură pacienților o abordare medicală personalizată pentru fiecare caz în parte.