Zăcământul de la Budureasa a fost descoperit în anii ’80, în timpul căutărilor de uraniu, dar nu a fost exploatat de regimul comunist. În 2006, firma Geoasset SRL, controlată de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, a primit o licență de exploatare pe 49 de ani. După condamnarea lui Vîntu și intrarea firmei în insolvență, licența a fost revocată.

Reprezentanții Verde Magnesium se declară optimiști și pregătiți să înceapă lucrările la Budureasa

Magneziul este un metal extrem de valoros, folosit în industria aeronautică și automobilistică datorită rezistenței și greutății reduse. În prezent, Uniunea Europeană depinde aproape în totalitate de importurile din China, ceea ce face ca orice sursă alternativă să fie de mare interes economic și strategic.

În 2024, ANRM a scos din nou la licitație dreptul de explorare a zăcământului, iar câștigătoare a fost Verde Magnesium SRL. Deși contractul nu a fost semnat din cauza unei contestații depuse de o altă firmă, reprezentanții Verde Magnesium se declară optimiști și pregătiți să înceapă lucrările.

Compania, cu sediul în București, este deținută de fondul de investiții Amerocap din SUA. Din echipa managerială fac parte Spencer Abraham, fost ministru al Energiei al SUA, și Bernd Martens, fost director Audi, ceea ce indică o implicare serioasă din partea unor actori cu experiență în industrie.

Mină de uraniu
Mină de uraniu/SURSA FOTO: Dreamstime

Promisiuni Tehnologice și Impactul Asupra Mediului

Verde Magnesium plănuiește să producă magneziu metalic utilizând cuptoare aluminotermice care ating temperaturi de 2.400 de grade Celsius. Procedura propusă ar urma să folosească și deșeuri de aluminiu, ceea ce ar contribui la reducerea impactului asupra mediului. Reprezentanții companiei susțin că procesul va fi „verde”, fără utilizarea cianurilor sau a altor substanțe toxice.

Scopul este ca prima bară de magneziu să fie produsă în 2027, cu o capacitate anuală estimată la 90.000 de tone, aproape jumătate din necesarul Uniunii Europene. Prețul unei tone de magneziu românesc va fi mai ridicat decât cel chinezesc (5.000 de dolari față de 3.000 de dolari), dar investitorii mizează pe avantajele ecologice și pe susținerea UE pentru mineritul sustenabil.

Controverse și Reacția Localnicilor

În ciuda promisiunilor, proiectul întâmpină scepticism în rândul localnicilor și autorităților din Budureasa. Primarul Adrian Magda a declarat că nu crede în această investiție până când nu vede contractul semnat și proiectul depus la Agenția de Mediu. O altă preocupare este legată de faptul că magneziul ar putea fi prelucrat în altă parte a țării, din cauza lipsei infrastructurii adecvate în zonă.

Un alt obstacol ar putea fi concesionarea terenurilor necesare exploatării. Cristian Dan, președintele Asociației Urbariale Poiana, care deține o parte din suprafața vizată, a avertizat că nu va permite proiectul decât dacă sunt respectate toate normele de mediu.

„Deocamdată, n-au nici contract cu ANRM. Să îl semneze, să depună proiectul la Agenția de Mediu și apoi discutăm”, a subliniat edilul Adrian Magda, potrivit Ebihoreanul.

Verde Magnesium susține că va transforma Budureasa într-un pol al industriei magneziului din Europa. Totuși, proiectul se află încă într-o fază incipientă, iar obstacolele administrative și locale ar putea întârzia investiția.