Directorul general al SC Azomureş SA Târgu Mureş, Mihai Aniţei, a declarat, la Praga, în cadrul unei dezbateri organizate de compania cehă Chemoproject Nitrogen a.s., care modernizează instalaţia de uree a combinatului din Târgu Mureş, că, în urma investiţiilor de peste 200 de milioane de euro, pe o rază de 1.000 de kilometri nu va mai exista un producător de talia societăţii pe care o conduce.
'Investiţia este foarte mare. În general, în zona industrială o investiţie se amortizează între 10 şi 15 ani, aşa s-a făcut şi calculul. Noi, după investiţia asta, mai aveam şi alte proiecte: staţia de epurare, pe care am început-o deja, avem epurare pe zona de NPK şi azotat de amoniu, pe aer, şi probabil că vom începe şi acidul. Teoretic, în 5 ani de zile vom avea un Azomureş nou (…) Lucrurile astea trebuiau făcute de mult. Noi am avut la dispoziţie doar 2 ani să avem aceste lucruri, dar am avut o moştenire grea, care e destul de strânsă. Sincer, pe mine mă îngrijorează faptul că noi vrem să facem, am dovedit că am introdus banii aceştia şi i-am pus la bătaie să facem, dar timpul presează şi fiecare zi care trece este foarte importantă. Dacă lucrurile astea să făceau acum 5 sau 10 ani, eram departe acum (…) Practic din fabrica de uree nu va rămâne decât foarte puţin din zona umedă, se va schimba tehnologia total, vom trece de la prill, la granulat, care înseamnă cu totul altă tehnologie. Să zicem că pe o rază de 1.000 de kilometri nu există niciun producător. Este un alt produs. Este tot uree, dar alt produs, mult mai eficient pentru fermieri. Are partea de levigaţie mult mai bună', a declarat Aniţei.
Potrivit acestuia, în urma investiţiilor Azomureş va devenit mai eficient, în sensul că se vor reduce substanţial emisiile poluante, se va mări capacitatea de producţie şi se va reduce consumul de gaz metan.
'Astea sunt cele trei mari obiective ale acestei investiţii. Practic vom avea un consum energetic pe tona de produs mult mai mic, vom avea o producţie mai mare cu un alt produs şi ne vom încadra în limitele legale de emisie. Este altă tehnologie. Nu facem o reparaţie a ceea ce avem. În cazul ureei este o altă tehnologie. Va fi o reducere a consumului energetic, cu cel puţin 15% mai mică pe tona de produs', a susţinut Mihai Aniţei.
Directorul general al Azomureş a arătat că la Târgu Mureş se va produce în continuare uree, însă diferită de ceea ce se produce acum, în sensul că va fi mai densă şi va avea granula mai mare şi că în ciuda îmbunătăţirilor, compania nu va scumpi produsul.
'Avantajul granulei mai mari şi uniforme este dată de faptul că îngrăşământul se distribuie cu nişte palete elicoidale care îl aruncă de la 15 la 30 de metri. Granula fiind constantă şi mare pe teren se face o distribuţie uniformă şi constantă, iar eficienţa fermierilor este mult mai mare. Deci nu vor fi mai fi zone în care pământul va fi ars, iar în alte zone nu vom avea deloc îngrăşământ. Acesta este marele avantaj al acestui produs. Preţul pe piaţă al acestui produs va fi mai mare, datorită acestui avantaj, dar nu va creşte pentru că Azomureş va face eficienţă energetică', a accentuat Mihai Aniţei.
Ivan Hula, directorul de proiecte al Chemoproject Nitrogen a.s. a precizat că modernizarea şi extinderea fabricii de uree a Azomureş este primul proiect de acest gen din România.
'Este primul proiect în România, dar sperăm să găsim noi clienţi mai ales în zona produselor pentru agricultură, cum ar fi îngrăşămintele', a arătat Ivan Hula.
Acesta a precizat că proiectarea şi execuţia proiectului pe care le face Chemoproject Nitrogen a.s. duc la reducerea costurilor cu materialele de construcţii, întrucât proiectarea se face într-un program 3 D, care calculează tot necesarul de materialele cu exactitate. 'Se scanează în 3D toată suprafaţa respectivă, iar programul dă soluţiile, ţinând evident cont de fabrica existentă', a precizat Ivan Hula.
Directorul de proiecte al Chemoproject Nitrogen a.s. a dat asigurări că în primăvara anului viitor va începe instalarea echipamentelor la Azomureş, iar în noiembrie 2015 va fi gata întreaga fabrică de uree, iar compania lucrează cu o serie de firme din Austria, Olanda şi Japonia la realizarea proiectului de la Târgu Mureş.
'Prin investiţie se va face reducerea consumului de energie, tratarea apei uzate, reducerea emisiilor de amoniac (NH3), se modifică transportul produsului finit în depozit. În cazul granulării, toată partea de aer contaminat este spălată într-un vas, cu apă sau acid azotic, în diferite etape, fiind purificat şi evacuat apoi prin coş. La ora actuală în România nu există o astfel de soluţie. Toate fabricile de uree produc prilling, deci folosesc turn', a precizat Hula, care a arătat că pentru montarea echipamentelor noi şi interconexiunea acestora la fabrica veche va fi nevoie de oprirea instalaţiilor de 45 de zile.
Noul reactor al instalaţiei de uree aparţinând Combinatului de Îngrăşăminte Chimice Azomureş, din Târgu Mureş, cu o greutate de 160 de tone, va fi livrat pe Dunăre, în luna februarie a anului 2015, a anunţat la Ternitz, în Austria, directorul general al Schoeller-Bleckmann Nitec (SBN) GmbH, Othmar Posch, executantul echipamentului.
Potrivit lui Othmar Posch, SBN Ternitz va executa trei elemente ale instalaţii de uree, un reactor, o coloană de distilare şi un separator, care necesită o tehnologie inovatoare, sub licenţă Stamicarbon (Olanda), aplicată doar de câteva firme agreate.
Din totalul investiţiei de peste 200 milioane de euro derulată de Azomureş, pentru instalaţia de uree a fost semnat un contract în valoare de 78 de milioane de euro cu firma din Cehia Chemoproject Nitrogen a.s., cu sub licenţă Stamicarbon Olanda, care are termen de executare data de 31 decembrie 2015.
Potrivit autorizaţiei integrate de mediu, toate investiţiile în tehnologii nepoluante trebuie executate de Azomureş până la data de 1 ianuarie 2016. AGERPRES