CEO: Investiţie de 25 milioane lei la Sucursala Electrocentrale Işalniţa

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a vizitat vineri Sucursala Electrocentrale Işalniţa din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), unde anul acesta a fost începută şi finalizată o investiţie de 25 de milioane de lei la grupul energetic nr. 7.

"Această investiţie, puţin peste 25 de milioane de lei, în şase luni  se recuperează prin reducerea consumului atât la gaz, cât şi la cărbune; asta înseamnă că avem consumuri mai mici, putem să avem cheltuieli mai mici, avem şi emisii de CO2 mai mici, automat, toate certificatele – practic, le reducem cam la jumătate. Toate costurile cu certificatele se reduc la un an de zile cam cu un milion de euro.  Vorbim de o investiţie aprobată undeva în luna februarie şi declanşată în primăvară, o investiţie scurtă, pe şase luni de zile, dar cu o eficienţă foarte mare, atât economică, dar şi din punct de vedere al stabilităţii şi echilibrării sistemului energetic.  Nivelul de recuperare a energiei termice – care înainte de a face această investiţie era aruncată, practic, aveam şi costuri să scăpăm de această problemă a zgurei de la prima ardere -, această recuperare ne dă posibilitatea să aducem o eficienţă mai mare în modul de funcţionare al cazanelor", a declarat Toma Petcu. 

Ministrul a subliniat că CEO a "devenit numărul unu în producţia de energie electrică". 

"Nu este singura investiţie şi nu ne oprim aici.  Am deblocat tot în acest an, tot în primăvară, investiţia de la grupul 5 de la Rovinari, o investiţie foarte importantă pentru noi . Anul ăsta, din estimările conducerii şi o să aşteptăm execuţia bugetară, aproape 100 de milioane au fost cheltuiţi, urmând ca în anul viitor să fie bugetat minim 200 de milioane şi să reuşim să finalizăm şi această investiţie. Şi, nu în ultimul rând , a fost aprobat foarte de curând în Consiliul de Supraveghere , s-a deblocat investiţia de la Turceni grupul 3, o investiţie de asemenea de aproape 300 de milioane de lei", a spus Toma Petcu. 

El a susţinut că CEO are o perspectivă "foarte bună" şi este nevoie să se dezvolte şi să facă noi investiţii. 

"Toate aceste eforturi investiţionale vin din partea companiei, o companie care acum un an  avea serioase probleme de funcţionare, de asigurarea cash-flow-ului, a lichidităţilor, chiar dacă avea şi atunci un rol foarte important în SEN (Sistemul Energetic Naţional – n.r.). Cred că în acest an cu o perioadă mai ciudată, dacă vreţi să spun aşa, al producţiei de energie electrică, CEO a devenit compania numărul unu în producţia de energie electrică, depăşind şi hidro şi celelalte capacităţi şi cred că această perspectivă foarte bună pe care o are grupul, vorbim de contractare a aproape întregii capacităţi pentru anul următor , înseamnă şi necesitatea de a te dezvolta şi a aduce noi investiţii.  Am deblocat Rovinari, am deblocat Turceni, bineînţeles avem şi investiţii în cariere şi vorbim de cariera de la Roşia, o investiţie de asemenea destul de substanţială care se va desfăşura în mare parte a anului următor, avem în circuitul de avizare unele modificări şi exproprieri atât pentru Roşia, cât şi pentru Jilţ, lucrurile din punctul meu de vedere arată foarte bine", a punctat ministrul. 

Toma Petcu a mai spus că CEO este pregătită şi în ce priveşte stocurile pentru iarnă. 

"Stocurile sunt duble faţă de anul trecut , am depăşit  ceea ce ne-am propus şi acest lucru este în progres, în sensul că în continuare se extrage din cariere, se transportă în centrale şi cred că, cel puţin în zona Olteniei, şi nu numai, în zona CEO, lucrurile sunt foarte stabile, deci pregătite foarte bine pentru programul de iarnă", a declarat Petcu. 

Ministrul a mai spus că CEO ar putea fi primul beneficiar de fonduri prin Programul Naţional de Investiţii (PNI). 

"Până acum a contribuit (CEO – n.r.) doar pentru PNI cu 60 de milioane de lei, ca sumă pentru certificatele verzi , vor începe să-şi recupereze din aceşti bani, pentru că  la Ministerul Energiei am deblocat acest PNI, un program foarte important, cu sume considerabile, dar din păcate blocat în ultimii ani.  Am reuşit să-l deblocăm, pentru că din decembrie o să începem primele tranşe de plată direct către companii şi cred că primul beneficiar va fi CEO. Dacă îşi depun documentele şi le verificăm, va primi întreaga sumă, dar în tranşe, nu toată odată , pentru că se depun documentele, se analizează tot dosarul, se face o verificare şi pe teren a investiţiei şi pe urmă se deblochează suma", a mai precizat ministrul. 

AGERPRES