La ceremonie au fost prezenţi ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, ambasadorul Germaniei în România, Andreas von Mettenheim, oficialităţi judeţene şi locale.
Cea mai importantă investiţie din ultimii ani din judeţul Alba, fabrica va asigura pentru început 320 de locuri de muncă, potrivit angajamentului-contract semnat anul trecut de Bosch cu Ministerul Finanţelor, urmând ca până în 2017 numărul angajaţilor să crească la aproape o mie. Ministerul Finanţelor a aprobat, în primăvara anului trecut, solicitarea pentru acordarea ajutorului de stat destinat investitorilor străini, respectiv o subvenţie de 13,4 milioane de euro.
În celelalte două unităţi Bosch Rexroth din Blaj, investiţii de 30 de milioane de euro, unde se produce tehnologie liniară folosită în ingineria mecanică, lucrează în prezent circa 570 de persoane.
În noua unitate se vor fabrica senzori de turaţie pentru sistemele de control al şasiului.
Bosch a achiziţionat în vara lui 2011, contra sumei de 1,2 milioane de euro, fără TVA, o suprafaţă de şapte hectare pentru construirea a două noi fabrici, teren aflat în imediata apropiere a celor 23 de hectare pe care concernul le deţinea deja. Lucrările la noua unitate au demarat în martie 2012.
Inaugurarea oficială a fabricii va fi urmată, în cadrul primei ediţii Blaj aLive, de un eveniment-cadou oferit de către concernul german comunităţii locale. Astfel, de la ora 18,00, pe Câmpia Libertăţii, vor concerta Vama, Voltaj, Blackstar, Sore, Alina Eremia şi Dorian Popa.
Investiţia de la Blaj nu este singura realizată de concernul german, cel mai mare furnizor de tehnologie auto pe plan mondial, în acest an în România.
Grupul Bosch va inaugura în trimestrul al IV-lea în Cluj-Napoca, pe o suprafaţă de 38.000 de metri pătraţi, un nou centru de producţie pentru fabricarea şi dezvoltarea de unităţi electronice de comandă pentru autovehicule. Până la sfârşitul anului sunt prevăzute aici investiţii de 77 de milioane de euro. În cadrul fabricii din Cluj vor lucra peste 300 de oameni în domeniul producţiei şi dezvoltării, peste jumătate dintre aceştia fiind deja angajaţi şi efectuând în prezent un stagiu de pregătire în unul din centrele Bosch din afara ţării.
La începutul anului 2013, compania, lider în furnizarea de tehnologii şi servicii, avea în România 1.400 de angajaţi. Dezvoltarea activităţilor locale de producţie, de la Blaj şi Cluj-Napoca, va contribui însă la creşterea acestui număr până la finele anului, astfel că Bosch va ajunge la peste 2.000 de angajaţi.
Anul trecut, potrivit reprezentanţilor companiei, concernul german a obţinut în România vânzări în valoare de 180 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o scădere cu 4,5% faţă de 2011, motivul principal fiind contextul economic general.
În anul fiscal 2012, vânzările grupului Bosch la nivel mondial au crescut cu 1,9%, ajungând la 52,5 miliarde de euro. Numărul angajaţilor Bosch a crescut uşor, cu 3.400 de persoane, astfel că în prezent compania are 305.900 de angajaţi. Grupul Bosch a alocat în 2012 circa opt miliarde de euro pentru investiţii, din care 4,8 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare şi 3,2 miliarde de euro pentru investiţiile în active fixe. Bosch se aşteaptă la o creştere de două până la patru procente a volumului de vânzări pentru acest an.
Sursa: Agerpres