Siguranta Un sistem antiefractie performant poate costa pana la 10.000 de euro Pe o piata evaluata la aproape opt milioane de euro in 2005, companiile care instaleaza sisteme de alarma pentru locuinte raporteaza cresteri ale cifrei de afaceri, in medie, de 30% pe an. “Avem sistem de alarma inca din 1997, iar cu timpul l-am imbunatatit. Era si nevoie. Stau la casa cu copiii si nepotii si, pentru siguranta noastra si a bunurilor, am investit in acest sistem de secur
Siguranta Un sistem antiefractie performant poate costa pana la 10.000 de euro
Pe o piata evaluata la aproape opt milioane de euro in 2005, companiile care instaleaza sisteme de alarma pentru locuinte raporteaza cresteri ale cifrei de afaceri, in medie, de 30% pe an.
“Avem sistem de alarma inca din 1997, iar cu timpul l-am imbunatatit. Era si nevoie. Stau la casa cu copiii si nepotii si, pentru siguranta noastra si a bunurilor, am investit in acest sistem de securitate. De altfel, la casa, tentatia pentru infractori e mare”, spune Neti Constantin, o bucuresteanca ce plateste lunar un abonament pentru protectia familiei sale.
Nu este insa singurul caz. De la an la an, numarul celor care investesc in sisteme de protectie pentru locuintele lor creste considerabil. “Daca in trecut majoritatea utilizatorilor de sisteme de securitate erau persoanele juridice si doar sporadic aveam clienti persoane fizice, in prezent, cererea din partea celor care vor sa isi protejeze locuinta personala este in continua crestere. In fiecare luna, zeci de persoane vin sa cumpere astfel de sisteme, iar aproape 50% din totalul montarilor se fac in Bucuresti”, explica Catalin Raschka, reprezentant al firmei Kratos din Capitala. Potrivit unei evaluari a specialistilor din domeniu, 75-80% din sistemele de securitate sunt vandute unor institutii sau firme, iar 20-25%, catre persoane fizice.
si numarul firmelor de profil din piata a evoluat spectaculos. “Daca in 1991 erau doar mai putin de zece firme de profil, din care aproape jumatate in Bucuresti, acum, numai in Capitala, sunt aproape 1.000 de societati concurente”, a declarat Adrian Staicu, director de vanzari la Alarm Systems Group. Chiar si asa, adauga acesta, afacerea merge foarte bine. “Intre 2000 si 2005, pot spune ca cifra de afaceri a crescut in fiecare an cu 20-40%, atingand la finele anului trecut suma de 1,8 milioane de euro, si ne asteptam ca anul acesta sa creasca si mai mult”, a precizat Adrian Staicu.
Alarma suna pentru romanii cu venituri peste medie
Specialistii din domeniu spun ca cei care isi permit asemenea instrumente de protectie au venituri situate peste medie. “De regula, montam sisteme de securitate pentru oameni care lucreaza in banci sau sunt patroni de firma, clienti care au venituri ceva mai consistente”, spune Aurel Coldea, de la Safe-Electronics. De altfel, si preturile pentru aceste produse sunt destul de piperate, mai ales daca vrei tehnologii sofisticate. “Cele mai vandute sunt sistemele de alarmare antiefractie cu preturi ce variaza intre 200 de euro si un maxim de 10.000 de euro si sistemele de supraveghere video. Acestea pot costa de la un minim de 1.000 de euro pana la 20.000 de euro”, a precizat Staicu. Specialistii spun insa ca sistemele de alarma antiefractie isi sporesc eficacitatea cu aproape 70% doar daca sunt conectate la un serviciu de monitorizare. Insa, pentru acest lucru trebuie platit un abonament, intre 30 si 100 de euro/luna, in functie de gradul de risc cu care este evaluat clientul. si pentru montarea aparaturii mai trebuie sa platiti 70 de euro, iar daca sistemul este wireless, suma ajunge la 1.500 de euro.
Potrivit datelor Politiei Romane, incepand cu 2002, cand s-au inregistrat peste 14.000 de cazuri, numarul de furturi din locuinte se afla in continua scadere. Anul trecut, au ajuns la putin peste 9.000 de astfel de situatii, adica o scadere cu 38% a acestor incidente. “Intr-adevar, punerea in functiune a tot mai multe sisteme de securitate a condus la scaderea furtului din locuinte”, afirma biroul de presa al Politiei Romane.
Importuri “alarmante”
Piata sistemelor antifurt si avertizare pentru cladiri, dominata de importuri, a inregistrat un boom in 2002, cand atat persoanele fizice, cat si cele juridice au apelat in numar mult mai mare la aceasta alternativa pentru a-si proteja bunurile si valorile. Ulterior, vanzarile s-au stabilizat in jurul cifrei de sapte milioane de euro pe an.
Ce contine un sistem de alarma?
De regula, componenta de baza a unui sistem de alarmare la efractie este urmatoarea:
• Centrala de alarmare la efractie (cu numar variabil de zone si performante)
• Tastatura de acces, comanda si control (permite ultizarea sistemului – armare/dezarmare)
• Telecomanda radio pentru armarea/dezarmarea sistemului, ce se poate realiza local, pe sirena sau pe linia telefonica
• Detectori: senzori magnetici (pentru usile de acces), detectori de prezenta cu infrarosu, de geam spart, volumetrici, de vibratii, contacte magnetice
• Buton de panica (daca este cazul)
• Sirena de exterior, prevazuta cu back-up battery (acumulator) si lampa stroboscopica (flash)
• Sirena de interior
• Sursa de alimentare sistem
• Accesorii necesare montajului (acumulatori, cablu, plinta).