Pentru a face faţă consumului intern, reţelele de distribuţie a energiei electrice necesită investiţii de şapte miliarde de euro. Până acum, 10% din sumă este asigurată printr-un proiect al Enel.
În momentul de faţă, în domeniul energiei, România stă bine doar la capitolul transport. Suntem, în schimb, mult sub media europeană în ceea ce priveşte producerea de energie şi, chiar mai rău, distribuţia. Potrivit unei estimări din piaţă, în următorii 20, maximum 25 de an
Pentru a face faţă consumului intern, reţelele de distribuţie a energiei electrice necesită investiţii de şapte miliarde de euro. Până acum, 10% din sumă este asigurată printr-un proiect al Enel.
În momentul de faţă, în domeniul energiei, România stă bine doar la capitolul transport. Suntem, în schimb, mult sub media europeană în ceea ce priveşte producerea de energie şi, chiar mai rău, distribuţia. Potrivit unei estimări din piaţă, în următorii 20, maximum 25 de ani, în infrastructura de distribuţie va fi nevoie de investiţii totale de şapte – opt miliarde de euro „doar pentru a acoperi nevoile minimale de funcţionare ale sistemului“, după cum afirmă un specialist. „Aceste investiţii sunt foarte mari şi nu se pot realiza decât pe termen lung. Şi ele trebuie suportate de toţi operatorii reţelelor de energie electrică, precum şi de furnizorii şi distribuitorii privaţi, CEZ, Enel şi E.ON“, declara, recent, fostul director al Electrica SA, Tudor Şerban.
Chiar dacă exemplul României este printre cele mai nefericite din lume (vezi tabel şi grafic), o situaţia asemănătoare se regăseşte şi în cazul multor state europene. Astfel, rapoartele de specialitate arată că ţările membre UE vor trebui să cheltuiască până la 500 de miliarde de euro pentru lucrări de infrastructură de reţea în următoarele trei decenii. Din această sumă, trei sferturi vor fi direcţionate către lucrările de ameliorare a reţelelor de distribuţie. Şi, factor deloc de neglijat, doar 30% din aceste investiţii vor putea fi acoperite din fonduri publice, restul revenind companiilor private.
Primul pas a fost făcut
În România, până acum, cel mai solid plan de investiţii a fost anunţat de Enel, compania italiană urmând să cheltuiască, în următorii cinci ani, 700 de milioane de euro pentru modernizarea reţelei în cele trei zone pe care le deserveşte: Banat, Dobrogea, şi Muntenia. Evident, grosul investiţiei va merge spre Bucureşti, infrastructura de distribuţie din Capitală având nevoie, conform unor estimări, de investiţii echivalente cu necesarul pe întreaga ţară. De altfel, spune Alberto Birga, directorul general al Enel Distribuţie, „Bucureştiul va beneficia de cel mai important volum din planul nostru de investiţii, proiect care cuprinde, însă, deopotrivă Banatul şi Dobrogea“. Precizează că „această sumă va fi suplimentată în cazul în care va fi nevoie. Ca să vă faceţi o idee, cele şapte sute de milioane de euro ar reprezenta aproximativ contravaloarea lucrărilor pentru o autostradă care să lege Bucureştiul de Iaşi sau Braşovul de Timişoara. Cum bine ştim, după câteva zeci de ani nu avem încă autostrăzi pe aceste tronsoane, dar vă asigur că, în cinci ani, din aceşti bani vom avea în Bucuresti şi zona Muntenia Sud o reţea electrică la standarde europene“.
Potrivit reprezentanţilor Enel, investiţiile au fost deja demarate: „Am lansat, anul acesta, cel mai important şi amplu program de investiţii în reţelele de electricitate realizat vreodată în zona Muntenia Sud, deschizând în Bucureşti 20 de şantiere pentru lucrările de modernizare a reţelei electrice. De asemenea, lucrări importante sunt în desfăşurare pentru modernizarea a 11 staţii de înaltă tensiune, pentru retehnologizarea completă a 400 de posturi de transformare şi pentru îmbunătăţirea liniilor electrice de joasă şi medie tensiune.“
La ce pot spera consumatorii la finalul celor cinci ani? „Principalele avantaje vor fi reducerea semnificativă a numărului şi duratei întreruperilor, precum şi o calitate mai bună a serviciului de distribuţie a energiei electrice, pe ansamblu“, spune reprezentantul Enel.
Vizăm creşterea calităţii şi siguranţei în distribuţie. Cu alte cuvinte, reducerea numărului de întreruperi şi durata lor.
Alberto Birga, director general, Enel Distribuţie