Marcel Ciolacu anunță investiții strategice în infrastructură și industrie
Guvernul României a făcut un pas important în direcția modernizării infrastructurii feroviare, anunțând aprobarea unui proiect amplu ce vizează linia de cale ferată Curtici-Simeria.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat că această inițiativă, estimată la peste 13,5 miliarde de lei, este finanțată prin fonduri europene și din bugetul de stat.
Lucrările vor acoperi aproximativ 150 de kilometri și au ca scop principal îmbunătățirea legăturii feroviare dintre România și vestul Europei, prin Ungaria.
”În domeniul infrastructurii, aprobăm un proiect major de modernizare a liniei de cale ferată Curtici-Simeria. Este o investiţie de peste 13,5 miliarde de lei, din fonduri europene şi de la buget pentru aproape 150 de kilometri, ce îmbunătăţeşte conexiunea cu Ungaria şi vestul Europei”, a spus premierul în şedinţa de Guvern.
Cea mai mare fabrică de BCA de la Iernut
Pe lângă dezvoltările în infrastructură, Executivul a pus accent și pe sprijinirea industriei materialelor de construcții.
La Iernut, o investiție de 40 de milioane de euro a condus la deschiderea celei mai mari fabrici de BCA (beton celular autoclavizat) din Europa.
Proiectul, realizat de antreprenori români și sprijinit inclusiv prin ajutor de stat, este considerat un model de revitalizare economică pentru o zonă cu perspective industriale reduse.
”La Iernut, antreprenori români au deschis cea mai mare fabrică de BCA din Europa. Este un proiect de 40 milioane Euro, incluzând şi ajutor de stat, care va crea locuri de muncă într-un oraş care, altfel, nu are şanse mari să se industrializeze”, a arătat şeful Executivului.
În același context, Guvernul a aprobat și Programul Național pentru Achiziții Ecologice, un demers menit să încurajeze sustenabilitatea în achizițiile publice. Premierul Ciolacu a evidențiat importanța aplicării uniforme a criteriului „verde” în procedurile de licitație.
Prin acest program, firmele care oferă soluții de transport mai scurte și mai puțin poluante vor beneficia de punctaj suplimentar – un avantaj strategic pentru companiile autohtone.
”Uniformizăm, practic, aplicarea în licitaţiile publice a criteriului verde. Va fi un avantaj uriaş pentru firmele româneşti. Folosim un principiu european – punctaj suplimentar pentru companiile cu ruta de transport cea mai scurtă, care poluează cel mai puţin. Este o măsură pentru care luptăm de 3 ani, dar sunt convins că efortul a meritat”, a subliniat Ciolacu.
S-a aprobat Programul Rabla
Una dintre cele mai importante decizii este creșterea ecotichetului pentru achiziționarea de automobile 100% electrice prin programul Rabla Plus, care ajunge anul acesta la aproximativ 7.500 de euro – o majorare substanțială față de cei 5.100 de euro acordați în 2024. Bugetul alocat programului a fost, de asemenea, revizuit și suplimentat considerabil, ajungând la 1,43 miliarde de lei, cu aproape 50% mai mult față de anul trecut.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, în debutul celei mai recente ședințe de guvern, că aceste ajustări reflectă angajamentul ferm al Executivului față de protejarea mediului și reducerea amprentei de carbon.