Aportul de capital al firmelor franceze in Romania, in ultimii 12 ani, se ridica la 1,5 miliarde euro, estimeaza Excelenta sa Pierre Menat, ambasadorul Frantei la Bucuresti. Cifra inglobeaza atat investitiile initiale, cat si pe cele ulterioare. De exemplu, grupul Orange, detinut de France Telecom, dupa o investitie initiala de 200 milioane dolari, a investit inca 4-500 milioane USD, dupa aprecierile ambasadorului Frantei la Bucuresti.
In total, afacerile franceze in Romania au generat peste 40.000 de locuri de munca. In ceea ce priveste volumul schimburilor comerciale, din 1998 acestea s-au dublat, ajungand la un nivel anual de doua miliarde euro. Articolele din piele si textilele reprezinta o treime din totalul schimburilor realizate intre cele doua tari. In primele patru luni din 2002, Franta a importat din Romania haine si articole din piele in valoare de 145 milioane euro, fata de 117 milioane euro in primele patru luni ale anului trecut. Restul schimburilor includ produse manufacturate si produse industriale.
Bilantul importurilor si exporturilor pe primele patru luni din 2002 indica, de asemenea, o crestere. In continuare insa, Franta inregistreaza un deficit comercial care, pentru primele luni ale anului, se ridica la 100 milioane euro. Franta a importat mai mult decat a exportat in Romania, pentru ca exporturile romanesti au fost stimulate de o crestere interna mai mare decat cea inregistrata in tara partenera, apreciaza Pierre Menat.
Investitiile franceze acopera un spectru larg de domenii de activitate, incepand cu telefonia mobila si terminand cu marea distributie sau cu sectorul feroviar. Cele mai recente investitii sunt cele realizate de Carrefour, Michelin sau Vivendi Generale Des Eaux. Domeniul marii distributii reprezinta o prioritate pentru investitorii francezi, in conditiile in care Carrefour va mai avea inca doua puncte de prezenta in tara, pe langa hypermarketul din Militari, iar grupul Cora va deschide primul sau magazin in 2003.
Volumul investitiilor franceze va continua sa creasca
O afacere importanta realizata in cursul anului trecut a fost preluarea de catre Michelin a trei dintre cele sase fabrici ale grupului Tofan: 88% din actiunile fabricii de anvelope pentru autoturisme Victoria SA Floresti, 99% din actiunile producatorului de anvelope de camioane Silvania Zalau si 100% din Tofan Recap Bucuresti. Valoarea tranzactiei a fost estimata atunci la 85 milioane USD. „De cand a venit in Romania, in septembrie 2001, Michelin a reusit sa creasca productia pastrand acelasi numar de angajati”, afirma Pierre Menat.
Sectoarele energiei si infrastructurii reprezinta, de asemenea, o preocupare importanta a investitorilor din Hexagon. Alstom a realizat de cativa ani investitii in reabilitarea unor centrale termice cu aceeasi companie, autoritatile romane purtand discutii pentru realizarea unui proiect in valoare de 400 milioane euro pentru CFR. In domeniul protectiei mediului, firmele Vivendi si Suez Ondeo
si-au exprimat interesul pentru piata romaneasca, intentionand sa dezvolte proiecte in baza unui parteneriat public-privat in valoare de cateva sute de milioane de euro.
De asemenea, infiintarea de catre Eurocopter si IAR Ghimbav a filialei Eurocopter Romania reprezinta un parteneriat cu potential atat pentru piata interna, cat si pentru cea externa. Una dintre oportunitatile infiintarii acestei filiale este fabricarea de motoare pentru industria aviatica la Turbomeca si Turbomecanica. Companiile franceze au investit, de asemenea, si in domenii precum: industria auto, unde este bine cunoscuta investitia Renault; sectorul bancar, prin privatizarea BRD cu Societe Generale; industria cimentului, cu investitia Lafarge, sau telefonia mobila, grupul Orange fiind, alaturi de MofiFon, unul dintre principalii operatori de pe piata.
Ambasadorul crede ca ritmul investitiilor franceze in Romania va continua sa fie la fel de accelerat, viitoarea crestere fiind asigurata atat prin noile proiecte, cat si prin investitiile companiilor deja prezente pe piata romaneasca. Totodata, investitiile actuale, cum este cazul Renault, vor atrage investitii pe orizontala.
Deficitul comercial al Frantei In relatia cu romania
a crescut cu 150%
Schimb 2001 – primele 2002 – primele Crestere (%)
comercial 4 luni (mil. euro) 4 luni (mil. euro)
Exporturi franceze 313 336 107
Importuri franceze 380 437 115
Deficit comercial (Franta) 67 101 150
Interviu cu ambasadorul frantei la bucuresti
Capital: Cum va explicati faptul ca Franta are, pe primele patru luni din 2002, un deficit comercial cu Romania de aproape 100 milioane euro?
Pierre Menat: Cred ca, in aceasta perioada, exporturile romanesti au fost stimulate de o crestere interna superioara celei din Franta. As da ca exemplu domeniul textilelor, unde exporturile au crescut semnificativ, ceea ce este foarte bine pentru Romania.
Capital: Dar o mare parte din importurile franceze din Romania sunt realizate din imbracaminte si articole din piele realizate in regim de lohn.
Pierre Menat: Cred ca pentru companiile care fac acest lucru este avantajos. Prin acest sistem se pot importa materii prime care vor fi, desigur, declarate in vama. Dupa prelucrare, aceeasi societate le poate exporta, cu mentiunea ca taxele vamale se vor calcula doar pentru valoarea adaugata in tara, nu pentru intreaga valoare a produsului. Cred ca este un sistem interesant, menit sa stimuleze exporturile. Pana la urma, se realizeaza un echilibru, intrucat din acest sistem au de castigat si producatorii francezi.
Capital: Precizati partile pozitive, dar si pe cele mai putin avantajoase ale mediului de afaceri romanesc?
Pierre Menat: Principalul avantaj al Romaniei consta in faptul ca este o piata enorma, cu o populatie de aproape 22 milioane de locuitori. Deloc de neglijat este costul rezonabil al mainii de lucru calificate. De asemenea, perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana va conferi tarii stabilitate politica. Faptul ca multi romani sunt francofoni, in conditiile in care limba care este folosita, in general, in companii este engleza, reprezinta un avantaj. Legat de a doua parte a intrebarii, as spune ca numarul mare al formalitatilor, incetineala administrativa si instabilitatea legislativa raman principalele dezavantaje. Coruptia este, de asemenea, o problema. Cantarind insa avantajele si dezavantajele, constatam ca primele atarna mai greu.