În cazul în care ne dorim să facem mai mulți bani și totuși nu ne dorim să ne aventurăm în provocatoarea lume  a antreprenoriatului avem mai multe opțiuni de plasament a banilor noștri. Depozitele bancare, așa cum deja știm, nu reprezintă o investiție și în condițiile unei dobânzi scăzute și inflații relativ mare se poate să avem surpriz ca banii noștri să piardă din valoare și să nu mai putem cumpăra peste, să zicem, 12 luni ce puteam achiziționa în momentul constituirii depozitului.

Investițiile în piața de capital sunt cele în care implicarea noastră este redusă, putem astfel să ne continuăm activitatea profesională,  și au un grad redus de risc dacă cunoaștem aceste instrumente și acceptăm diversificarea. Trebuie să spunem că riscul există și, oricât de experimentați suntem, uneori nu putem să-l evităm. Minimizarea riscului poate fi asigurată de diversificarea investiției, așa cum am spus deja, și utilizarea unui consultant financiar.

Care ar fi însă, pentru început, instrumentele de investire?

  • Obligațiunile
  • Fondurile de investiții
  • Acțiunile și jocul pe bursă

Obligațiunile sunt cele mai sigure instrumente de investire. Obligațiunile pot fi emise de către stat, autorități locale sau entități private. Aceste instituții doresc să atragă pentru o perioadă mai mare de timp capital pentru diverse investiții proprii și prin această metodă reușeșc să se împrumute din piață fără ca deținătorii obligațiunilor, cei care au dat banii, să poată decide politica de business a emitentului.

Obligațiunile sunt purtătoare de dobândă, deși aceasta poate fi variabilă sau fixă, de cele mai multe ori suma pe care o vom primi înapoi la exirarea perioadei este cunoscută, dobânda fiind fixă. Așa cum am spus, obligațiunile au perioada de viață cunoscută, aceasta putând să fie în general de unu, doi sau mai mulți ani. Obligațiunile pot fi tranzacționate în perioada ciclului lor de viață, astfel ele schimbându-și deținătorul. Avantajul este că investitorul, dacă are nevoie de lichidități, poate să le vândă. Atenție: în funcție de evoluția pieței vânzarea poate fi peste sau sub valoarea nominală sau de achiziție.

 

Obligațiunile port fi cumpărate prin intermediul băncilor, diviziilor de capital specializate ale acestora sau societăților de capital/brokeraj.

În cazul în care nu dorim să alegem singuri obligațiunile în care să investim putem apela la un consilier financiar sau alege un fond de obligațiuni, specialiștii angajați de către adminsitratorul acestui fond urmând să decidă la ce valoare și în ce cantitate să cumpere sau să vândă obligațiuni, scopul final fiind maximizarea caștigului din investiție.

Exemple de fonduri de obligațiuni: BT Obligațiuni, BRD Obligațiuni, Audas Piscator, Napoca, Transilvania, Pioneer Stabilo, NN (L) International Romanian, Carpatica….

 

Fondurile de investiții. Există mai multe categorii de fonduri de investiții în funcție de ce tipuri de acțiuni, obligațiuni sau produse participă la formarea portofoliul, constituirea portofoliului generează gradul diferit de risc. Avantajul investiției într-un fond de investiții este reprezentat de faptul că fondul va putea investi diversificat, pierderile generate de o investiție nefericită putând fi acoperite de rezulatele bune din celelalte participări.

În fondurile de investiții lucrează specialiști acreditați ai pieței de capital, astfel, bazându-ne pe experiența lor, putem să presupunem că vor putea să ne aducă un randament bun al investiției.  Când alegem să investim într-un fond de investiții trebuie să aflăm informații despre: administratorul acestuia, tradiție și reputație – ecștia fiind factori importanți în alegere, gradul de risc asumat și anunțat de fond, tipul de investiții făcute, portofoliul în care investește, durata și maturitatea fondului…

Exemple de fonduri de investiții:

 
  • deschise monetare: BCR Monetar; CERTINVEST; Ifond Monetar…
  • deschise Multi-Active-Defensive: BT Clasic, Carpatica Global, STAR Focus, Prime Capital, FDI FIX INVEST…
  • deschise Multi-Active-Echilibrate: Carpatica Stock, Certinvest Prudent, ERSTE Balanced Ron, FDI Plus Invest, Fortuna Gold, Transilvania, Zepter defensive..
  • deschise Multi-Active Agresive: Aviva Intercapital, BT Index Romania, Napoca…
  • deschise Multi-Active-Flexibile: Bancpost Active, BRD Actiuni, BRD Diverso, Certinvest next Generation, Certinvest Short Fund, Fortuna Clasic, Investiva Altius, OTP Global Mixt…
  • deschise Actiuni: BT Maxim, BT Index Austria ATX, Certinvest BET Index, Certinvest Dinamic, ERSTE Equity Romania, iFond Actiuni, Index Europa BRD….
  • deschise Randament absolut: Audas Piscator, OTP Premium Return, Raiffeisen Benfit, You Invest…
  • Capital Garantat: Raiffeisen Confort, Raiffeisen Confort Euro

Exista si alte fonduri pe care le puteti alege, am prezentat cateva exemple pentru a putea sa va faceți o idee.

 

Tranzacționarea de obligațiuni la bursă, reprezintă o provocare pentru orice investitor. Tranzacționarea se face prin intermediul unei case de brokeraj sau unei societăți de investiții financiare. Instituțiile acreditate sunt publicate pe site-ul Bursei de Valori. După identificare instituției și semnarea contractului cu aceasta, veți avea la dispoziția dumneavoastră un broker, care poate juca și rolul de consilier, acesta urmand să tranzacționeze la dispoziția dumneavoastră acțiuni. Tranzacționarea de acțiuni are un grad ridicat de risc, acțiunile putând varia puternic în funcție de diverse știri de piață sau despre companie. Totodată putem marca profituri interesante dacă luăm decizia corectă. Câștigul din acțiunile deținute este generat de tranzacționarea acestora sau dividentele acordate de companiile respective.

Există posibilitatea tranzacționării și pe bursele externe prin semnarea unor contracte cu companii specializate sau utilizarea unor platforme.