Mii de pacienți, la centrul de permanență

Centrul medical de permanență a fost înființat în urmă cu doi ani într-un cartier muncitoresc al orașului, Cartierul Micro 39, grație unei investiții de aproape 200.000 de lei realizată de Primărie. De atunci și până acum s-au înregistrat aproximativ 20.000 de prezentări ale pacienților, potrivit datelor municipalității. Acest centru a devenit extrem de cunoscut și de util, astfel încât la el ajung frecvent și persoane din alte județe.

Centrul de permanență funcționează în afara programului de activitate al medicilor de familie din Galați aflați în raporturi contractuale cu CJAS Galați. Principalul scop al înființării acestui centru a fost degrevarea unităților de primiri urgențe ale spitalelor din oraș, dar și continuarea programelor cabinetelor medicilor de familie, în așa fel încât oamenii să poată beneficia de acces facil la servicii medicale. Mai mult, centrul este dotat de către Primăria municipiului Galați cu un electrocardiograf pentru ca pacienții să beneficieze și de electrocardiograme, iar toate serviciile sunt gratuite. În echipele de gardă care asigură continuitatea asistenței medicale au fost cooptați 18 medici de familie și 6 asistenți medicali, profesioniști care au răspuns afirmativ solicitării de soluționare a nevoilor medicale ale comunității, alegând astfel, în baza unei convenții de asociere, să contribuie activ la măsurile de facilitare a accesului permanent la servicii primare de sănătate, în beneficiul cetățenilor.

Prin intermediul centrului se asigură practic asistența medicală în afecțiuni acute și urgențele medico-chirurgicale (cod verde); trimiterile către specialități în vederea internării în afecțiunile acute și urgențele medico-chirurgicale care depășesc competențele medicului de familie; administrarea medicației necesare tratamentului de urgență care se asigură din trusa de urgență a centrului; eliberarea de adeverințe medicale pentru pacienți cu care se pot prezenta a doua zi la medicul de familie pentru prescrierea rețetei.

În plus, Primăria intenționează să mai deschidă un astfel de centru de permanență în cartierul Mazepa, având în vedere numărul mare de persoane care au ajuns până acum la primul centru din Cartierul Micro 39.

Centrul de Medicină Dentară Socială, model de succes în urma parteneriatului între Universitate și Primărie

În municipiul Galați s-a deschis la începutul acestui an și primul Centru de Medicină Dentară Socială, un obiectiv realizat de Universitatea ”Dunărea de Jos” – Facultatea de Medicină și Farmacie în parteneriat cu Primăria municipiului Galați, care vine în sprijinul persoanelor defavorizate. În Centrul de Medicină Dentară Socială sunt nouă cabinete medicale dotate cu 17 scaune stomatologice. Este vorba despre o investiție de aproximativ 120.000 de euro realizată de Universitate, în timp ce Primăria asigură plățile pentru cheltuielile cu utilitățile și materialele necesare. În acest centru se asigură consultații și tratamente stomatologice gratuite pentru persoanele care fac parte din categoria celor dezavantajate din punct de vedere social sau sunt încadrate sub tutela unor fundații, organizații. Până acum au fost tratați 606 pacienți care s-au prezentat de cel puțin de două ori pentru tratament.

12 milioane de euro – bani europeni pentru investiții în infrastructura sanitară din Galați

În continuare este nevoie însă de investiții în spitalele din municipiul Galați, iar Primăria a demarat patru proiecte cu fonduri europene pentru Spitalul pentru Copii, singura unitate medicală din regiune cu specific pediatric, pentru Spitalul de Psihiatrie și pentru Maternitatea ”Buna Vestire”, care se numără printre cele mai vechi unități medicale din țară. Aceste unități vor beneficia de proiecte cu fonduri europene, de aproape 12 milioane de euro.

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan”, singurul cu specific pediatric din regiune, la care ajung în medie aproximativ 38.000 de copii anual, beneficiază de două proiecte cu fonduri europene, aflate în implementare, de aproximativ 5,5 milioane de euro, pentru modernizare și creșterea calității serviciilor medicale acordate micilor pacienți, un proiect vizând ambulatoriul integrat, astfel încât spitalul va deveni singura unitate medicală din regiune care va putea oferi servicii de diagnosticare și tratament în oncologia pediatrică, iar celălalt este pentru compartimentul de primiri urgențe, care va funcționa pe doua secțiuni: primiri urgențe minore și majore. În plus, anul acesta la Spitalul pentru Copii s-au făcut investiții de peste 1,2 milioane de euro, în cadrul secției de imagistică amenajată de Primăria municipiului Galați. Este vorba despre un aparat RMN de 1,5 Tesla, în valoare de aproximativ 700.000 de euro, care oferă facilități suplimentare pentru o diagnosticare exactă, fiind achiziționat în urmă cu câteva luni de către unitatea medicală cu fonduri de la Banca Mondială, prin intermediul Ministerului Sănătății. Pentru amenajarea secției de imagistică la standarde moderne, Primăria a alocat peste 100.000 de euro pentru realizarea instalaților electrice și a izolației, compartimentare și igienizare. Aparatele Roentgen pentru radioscopie și radiografie au costat peste 420.000 de euro, jumătate din fonduri fiind alocate de către Primărie, iar jumătate de către unitatea medicală prin recuperararea unor sume în cadrul proiectului cu fonduri europene

Spitalul de Psihiatrie ,,Elisabeta Doamna” se numără printre cele mai vechi unități medicale din țară, având în componență clădiri construite în perioada 1894-1940. Astfel, pentru că sunt necesare lucrări de modernizare, administrația locală semant un contract de finanțare europeană de peste 3 milioane de euro, pentru reabilitarea, extinderea și dotarea ambulatoriului de specialitate, proiectul fiind în evaluare.

Pentru Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie ”Buna Vestire” din Galați, cea mai veche maternitate din județ, este depus un proiect cu fonduri europene de peste 3,4 milioane de euro, după ce în anul 2017 Primăria a achiziționat terenul și imobilul unității medicale, devenind astfel proprietar pentru a avea posibilitatea să acceseze fonduri europene și să-l transforme într-un spital modern, având în vedere că spațiile actuale sunt mici, insuficiente pentru toate cabinetele medicale, iar aparatura este uzată.

 

400 de milioane de lei, investiți în sănătate

Eforturile Primărie pentru asigurarea celor mai bune condiții pacienților nu se opresc aici. Primăria alocă anual fonduri importante pentru funcționarea rețelei de unități medicale, în ultimii trei ani fiind vorba despre aproape 400 de milioane de lei. De altfel, municipalitatea a fost răsplătită anul trecut în cadrul Galei Asociațiilor Municipiilor din România cu premiul ”Excelență în Sănătate și Asistență Socială”.