Este vorba despre conducta de transport gaze naturale pe direcţia localităţilor Timişoara – Deta – Denta – Moraviţa, din judeţul Timiş, prin care se va acoperi necesarul de gaze naturale pentru consumul casnic şi industrial al unui număr de cel puţin 11 unităţi administrative teritoriale.
Investiții în transportul gazelor naturale
„Realizarea proiectului aduce următoarele beneficii: posibilitatea alimentării cu gaze naturale a zonei traversată de conductă; diversificarea surselor de energie pentru localităţile din judeţul Timiş; reducerea emisiilor şi susţinerea producerii de energie din surse regenerabile, prin trecerea de la sistemul de încălzire cu combustibili solizi lemne, păcură, etc. la sistemul de încălzire pe bază de gaze naturale; premisele reducerii defrişărilor în zonele ariilor naturale protejate, şi nu numai; creşterea potenţialul turistic şi de agrement al zonei; creşterea investiţiilor private în domeniul turismului realizate în noi capacităţi de cazare şi în modernizarea celor existente, generând creşterea capacităţii de cazare şi a numărului de turişti; creşterea investiţiilor în industrie”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Energiei.
Totodată, prin Hotărârea pentru completarea HG nr. 9/2019 se completează lista terenurilor agricole situate în extravilan care fac obiectul proiectului de interes comun în domeniul gazelor naturale „Conducta Ţărmul Mării Negre-Podişor (RO) pentru preluarea gazului din Marea Neagră”, cu terenurile agricole situate în extravilan pe raza unităţilor administrativ-teritoriale Ghimpaţi şi Clejani, din judeţul Giurgiu.
Obiectivul proiectului
Proiectul are ca obiective diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din România, reducerea gradului de dependenţă de importul de gaze din Rusia, transportul spre pieţele Central Europene a gazelor naturale din Marea Neagră, dezvoltarea unei capacităţi de transport ce va permite în viitor interconectarea cu conductele ce vor avea ca surse potenţiale de alimentare gazele lichefiate de la ţărmul Mării Negre (Proiectul AGRI), sau gazele de şist.
De asemenea, pentru realizarea proiectului a fost emisă Autorizaţia de Construire nr. 5/17.05.2018 care vizează construcţia unei conducte de transport gaze de la ţărmul Mării Negre, de unde va prelua gazele naturale extrase din platforma continentală şi Staţia de Comprimare Gaze Podişor.
Noi lucrări la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu
Tot joi, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici la lucrările de investiţii la terminalul, turnul de control şi parcarea de la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, valoarea totală a investiţiei fiind de 229,595 milioane lei, inclusiv TVA.
Prin această hotărâre se aprobă indicatorii tehnico – economici ai obiectivului de investiţii „Dezvoltare terminal, turn de control şi parcare la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu – Constanţa”.
Potrivit Guvernului, valoarea totală a investiţiei la acest obiectiv este de 229,595 milioane lei, inclusiv TVA, echivalentul a 46.727 milioane euro, iar finanţarea se va asigura din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.
Prin acest obiectiv de investiţii se urmăreşte: îmbunătăţirea organizării serviciilor aeroportuare, a infrastructurii şi diminuarea fragmentării, creşterea satisfacţiei şi siguranţei pasagerilor, adaptarea la noile standarde de echipamente, asigurarea funcţionării sustenabile a aeroportului pe termen mediu şi lung, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale personalului aeroportuar.