Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, la începutul ședinței de joi, 18 iulie, că România se află în discuții cu Comisia Europeană pentru a putea stabili un nou acord. Acesta va permite țării să facă numeroase investiții, ”fără povara unui deficit restrictiv”.
România, în discuții cu Comisia Europeană
Guvernul condus de Marcel Ciolacu se află în discuții avansate cu Comisia Europeană pentru a stabili un nou acord ce va permite României să facă investiții masive în următorii cinci ani, fără a fi constrânsă de un deficit bugetar restrictiv, conform unui anunț al Partidului Social Democrat (PSD).
Principalul scop al acestui acord este reducerea treptată a deficitului bugetar al României la sub 2% din Produsul Intern Brut (PIB) în decurs de șapte ani. În prezent, conform datelor oficiale ale Comisiei Europene, deficitul bugetar al României este estimat la 6,9% din PIB pentru anul 2024.
Marcel Ciolacu a subliniat că România a avut anterior un acord pe trei ani cu Comisia Europeană, care prevedea reducerea deficitului bugetar de la 9,2% la 3%. Acest angajament a fost asumat într-o perioadă de acces semnificativ la fonduri europene, necesare pentru finanțarea diverselor proiecte și investiții.
„Cum poți să-ți asumi, în momentul de dezvoltare cel mai important al României, un deficit de 3%? Cu adevărat, ce ne-a zis Comisia şi am respectat şi o să respectăm şi anul acesta – sub nicio formă să nu avem deficit pe consum,” a declarat premierul Ciolacu.
Acordul cu Comisia Europeană prevede reducerea anuală a deficitului bugetar cu 0,74%, pentru a atinge ținta de 3% conform criteriilor de la Maastricht.
Proiecte majore de investiții
În prezent, România implementează proiecte de coeziune aferente politicii 2021-2027. Valoarea totală este de 46 miliarde de euro. De asemenea, mai spune și proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ce depășesc 40 miliarde de euro, inclusiv cheltuielile de cofinanțare.
La acestea se adaugă programele naționale de investiții, precum Programul „Anghel Saligny”. El are o valoare de peste 10 miliarde de euro.
Aceste investiții sunt esențiale pentru dezvoltarea României, având un efect de multiplicare asupra economiei.
Sub guvernarea PSD, investițiile productive au crescut semnificativ. România este pe locul doi în Uniunea Europeană la acest capitol, atingând 87,3 miliarde de euro în 2023.
PSD se angajează să continue acest trend pozitiv, vizând un PIB de 500 miliarde de euro în următorii 4-5 ani. În plus, partidul se mândrește cu absorbția fondurilor europene. Aceasta a ajuns la peste 97% în actuala guvernare. PSD se mai mândrește și cu inițiative precum introducerea salariului minim european.
”În prezent, datele oficiale ale Ministerului Finanţelor arată că România are în curs de implementare proiecte aferente politicii de coeziune 2021-2027 cu o valoare totală de 46 mld. euro), proiecte PNRR de peste 40 mld. euro inclusiv cheltuielile de cofinanţare, dar şi programele naţionale de investiţii de peste 10 mld. euro (Programul „Anghel Salingy”, investiţii implementate la nivelul CNI). Aceste proiecte de investiţii trebuie continuate şi susţinute, pentru ca România să poată beneficia de efectele de multiplicare.
Social-democraţii au dus România pe locul doi în UE la investiţii productive, atingând 87,3 mld. euro în 2023. Sub guvernarea PSD, investiţiile şi încrederea investitorilor au crescut, vizând un PIB de 500 mld. euro în următorii 4-5 ani”, anunţă PSD că se prezintă ca fiind ”partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulţi primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană şi a reuşit, în actuala guvernare, să ducă absorbţia de fonduri europene la peste 97%”.