Judetul Constanta este pe primul loc in tara in ceea ce priveste numarul de hoteluri, vile si campinguri. Numai locurile de cazare din statiunile de la Marea Neagra reprezinta aproximativ 40% din totalul capacitatii de cazare a turismului romanesc. Un vad bun pentru afaceri. Se estimeaza ca investitiile efectuate pe litoral in acest an, a caror valoare a ajuns la 50 milioane euro, ar reprezenta circa o treime din totalul banilor investiti in hotelurile din toata tara. Concurenta dintre noii prop
Judetul Constanta este pe primul loc in tara in ceea ce priveste numarul de hoteluri, vile si campinguri. Numai locurile de cazare din statiunile de la Marea Neagra reprezinta aproximativ 40% din totalul capacitatii de cazare a turismului romanesc. Un vad bun pentru afaceri. Se estimeaza ca investitiile efectuate pe litoral in acest an, a caror valoare a ajuns la 50 milioane euro, ar reprezenta circa o treime din totalul banilor investiti in hotelurile din toata tara. Concurenta dintre noii proprietari de pe litoral, dar si cea din partea unor tari ca Turcia, Grecia, Spania, unde o vacanta te costa aproximativ egal cu cea petrecuta in Romania, dar in conditii, mult mai bune, a creat un adevarat santier in unele statiuni. Unele hoteluri au fost dezbracate de hainele ponosite din trecut aproape pana la structura de rezistenta. Altora li se schimba doar mobilierul si zugraveala.
Pe primul loc in topul celor care detin cele mai multe locuri de cazare pe litoral se afla fratii Micula, care au achizitionat, prin diferite firme, noua hoteluri si trei vile, pe locul doi clasandu-se Mohamad Mourad, actionarul majoritar de la Spring Time, cu patru hoteluri. Insa cel care a investit cel mai mult pana acum in hotelurile cumparate este George Copos. Ana Hotels, divizia hoteliera a grupului de firme ANA, a investit pana acum peste 20 de milioane de euro in complexul Europa si hotelul Astoria din Eforie Nord. Acest complex va avea un centru de conferinte, un institut de recuperare medicala si un centru sportiv.
De fapt, crearea acestor tipuri de servicii se afla in atentia multor proprietari de hoteluri. Sezonul estival rezumandu-se la putin peste doua luni pe an, largirea paletei de servicii face oportuna prelungirea perioadei de exploatare a hotelului. Angela Zahiu, proprietara complexului Savoy din Mamaia, sustine ca peste 40% din gradul de ocupare provine din turismul de afaceri. Acest gen de activitate este practicat la Savoy inca din 1993. Pentru a face fata concurentei, Angela Zahiu a investit anul acesta in dezvoltarea unui centru medical de balneologie si geriatrie, singurul din statiunea Mamaia.
O data cu incheierea privatizarii si trecerea hotelurilor in maini private, a crescut si speranta turistilor ca din acest an conditiile si serviciile de pe litoral vor ajunge la standardele occidentale. Poate nu chiar din acest an, dar cu siguranta in anii ce urmeaza litoralul romanesc va avea o alta fata.
Numarul total de turisti a crescut in judet cu 6,7% in primul trimestru al anului 2003, fata de aceeasi perioada a anului 2002. Pentru anul acesta, proprietarii de hoteluri sunt optimisti. Ei estimeaza o crestere cu aproximativ 15% a incasarilor. Un risc exista insa: daca lucrarile de modernizare la unele hoteluri, – care dupa cum arata, cu siguranta nu se termina prea curand -, nu se vor opri in perioada sezonului, este posibil sa fie alungati turistii din hotelurile vecine.
Capacitatea de cazare turistica a judetului Constanta
Hoteluri 76.145
Vile 5.601
Campinguri 19.188
Bungalouri 4.136
Casute 4.116
Pensiuni 861