Investitii pentru o atmosfera calda

Incalzirea locuintelor trebuie sa asigure un echilibru intre gradul de izolare a cladirii si fluxul de caldura, combinat cu o ventilatie foarte buna a incaperilor. Alegerea unui sistem anume trebuie sa tina cont de situatia concreta a casei: Ce fel de locuinta este? Ce combustibil este disponibil? Care este bugetul disponibil pentru investitii si pentru consumul de combustibil pe timpul iernii?Pentru locuintele locuite permanent, care necesita incalzire pe intreaga perioada a anotimpului rece si

Incalzirea locuintelor trebuie sa asigure un echilibru intre gradul de izolare a cladirii si fluxul de caldura, combinat cu o ventilatie foarte buna a incaperilor. Alegerea unui sistem anume trebuie sa tina cont de situatia concreta a casei: Ce fel de locuinta este? Ce combustibil este disponibil? Care este bugetul disponibil pentru investitii si pentru consumul de combustibil pe timpul iernii?
Pentru locuintele locuite permanent, care necesita incalzire pe intreaga perioada a anotimpului rece si pregatire continua de apa calda menajera, cele mai avantajoase sisteme sunt, fara discutie, sistemele de incalzire centrala. Cele mai economice sunt microcentralele termice alimentate cu gaz metan, capabile sa furnizeze atat agentul termic pentru incalzirea tuturor incaperilor, cat si apa calda menajera. Consumurile specifice sunt reduse, datorita randamentului foarte ridicat, si gradul de poluare redus. Pentru puteri reduse se aleg microcentralele murale, cu pregatirea instantanee a apei calde, iar in cazul unor locuinte mai mari cele mai indicate sunt cele de pardoseala cu rezervoare suplimentare pentru apa calda menajera. In cazul in care reteaua de gaz metan nu este disponibila, se poate apela la combustibil lichid (motorina) sau GPL. Utilizarea acestui combustibil necesita construirea de rezervoare pentru stocare, ceea ce ridica pretul investitiei si cel de exploatare, din cauza transportului combustibilului. Pe langa costurile reduse de exploatare, sistemele de incalzire centrala pot fi automatizate complet, temperatura din incaperi si a apei calde putand fi reglate dupa dorinta.
Pentru casele de vacanta, pot fi alese solutii alternative de incalzire, mai ales cand nu sunt folosite decat cel mult la sfarsit de saptamana. In conditiile climaterice din Romania, sistemele de incalzire centrala sunt supuse pericolului de inghet pe timp de iarna. Prevenirea spargerii conductelor presupune ori functionarea continua pentru a mentine temperatura pozitiva, ori golirea si suflarea cu aer a instalatiilor de fiecare data cand casa nu mai este locuita. Totusi, unele microcentrale sunt prevazute cu sisteme de protectie la inghet, ceea ce le face ideale pentru case de vacante.
La casele de vacanta se pot utiliza sisteme alternative, precum incalzirea prin pardoseala. Sistem cunoscut inca de pe vremea romanilor, acesta confera o senzatie sporita de confort, prin temperatura ridicata la nivelul picioarelor si mai scazuta la nivelul capului. Ca agent termic poate fi utilizat apa calda sau curentul electric. Aceasta varianta de incalzire este mai scumpa si, de aceea, este recomandabil sa fie utilizata impreuna cu un alt sistem de incalzire, si doar pentru anumite zone ale casei, ca, de exemplu, camera de zi. Investitia initiala este mai mare, tehnologia de construire a suprafetei iradiante fiind mai complicata. Semineele, care utilizeaza combustibil solid, carbuni sau lemne, reprezinta solutii mai scumpe, dar de efect.
Cel mai convenabil combustibil pentru incalzirea centrala – atat din punctul de vedere economic, cat si al nivelului de poluare – ramane gazul metan. Motorina are, de asemenea, un randament bun, dezavantajele constand in aprovizionare, manipulare, exploatare, precum si in gradul de poluare destul de ridicata. Incalzirea cu lemne are farmecul ei, dar are multe inconveniente. Curentul electric este folosit in cazul radiatoarelor, aerotermelor sau al sistemelor de incalzire prin pardoseala, dar ramane deocamdata o varianta scumpa. Nimic nu justifica investirea unor mari sume de bani in sisteme de incalzire sofisticate, daca aceasta caldura se pierde prin spatii neetanseizate (pereti, ferestre etc.). Pierderea de caldura, cea mai importanta, dintr-o locuinta, de aproximativ 35%, este prin pereti. Ferestrele si usile contribuie si ele la pierderea de caldura. Nu neglijati rolul draperiilor groase si al jaluzelelor.     

Microcentralele au randamente excelente

Sistemele care utilizeaza drept agent termic apa sunt cele mai raspandite datorita confortului si pretului redus. Pentru o casa cu patru camere, este suficienta o microcentrala murala sau de pardoseala, in cazul unei suprafete mai mari. Pretul unei asemenea microcentrale este cuprins intre 30 si 45 milioane lei, in functie de modelul ales si gradul de automatizare al acesteia. La aceasta se adauga, radiatoarele care costa si ele 20 – 30 milioane lei, in functie de model. Daca se adauga si tevile de legatura, pretul total se ridica la circa 100 milioane lei, plus costul manoperei.

Traditionalul foc cu lemne a devenit un lux

Semineele reprezinta o alternativa la sistemele moderne de incalzit, in special in cazul caselor de vacanta de la munte. Sunt scumpe, incalzitul cu lemne are multe inconveniente, dar sunt preferate la amenajarile interioare. De regula, nu sunt folosite pentru incalzirea tuturor camerelor unei case, datorita pretului ridicat si intretinerii dificile. Un semineu costa intre 40 si 50 milioane lei, instalarea acestuia necesitand costuri suplimentare de manopera. La acestea se adauga accesoriile, gratare, tepuse, care mai adauga cate ceva la pret.

Pardoselele incalzite: confortabil si practic

Sistemul de incalzire prin pardoseala poate fi realizat electric sau cu apa calda. Cel electric este ieftin, se monteaza rapid, insa consumul mare de curent il face scump in exploatare. La utilizarea apei calde, caloriferele sunt inlocuite de tubulatura ascunsa in pardoseala. Pe langa tubulatura din polietilena, mai sunt necesare caseta de distributie, robineti de reglare, termometre, manometre, electroventile etc. Ansamblul este izolat cu panouri din polistiren expandat. Toate acestea costa peste 20 milioane lei pentru o singura camera, mult peste costul unui simplu radiator.