În cadrul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat continuarea investițiilor în dezvoltarea Portului Constanța, un obiectiv strategic pentru România, Scopul este transformarea acestuia într-un hub logistic la Marea Neagră, a mai menționat el.
Investițiile în dezvoltarea Portului Constanța Continuă
În cadrul ședinței de Guvern de miercuri, 23 octombrie, Marcel Ciolacu a anunțat că a fost aprobată finanțarea pentru două mari proiecte feroviare deja începute, care se întind pe o distanță de peste 320 de kilometri și sunt susținute prin PNRR.
Șeful Executivului a menționat că o parte din cofinanțare, în valoare de 600 de milioane de euro, va fi asigurată de Banca Europeană de Investiții.
”Aprobăm azi finanţarea a două mari proiecte feroviare deja începute, de peste 320 de kilometri, susţinute prin PNRR. Vom avea asigurată o parte din cofinanţare de la Banca Europeană de Investiţii, de 600 milioane de euro.
Este vorba de electrificarea şi reabilitarea liniei Cluj-Oradea-Episcopia Bihor şi modernizarea liniei feroviare Caransebeş-Timişoara-Arad”, a declarat el.
Marcel Ciolacu a adăugat că Executivul își menține angajamentul de a investi în dezvoltarea Portului Constanța, un obiectiv considerat strategic pentru România.
Hub logistic la Marea Neagră
Premierul a subliniat că obiectivul este transformarea Portului Constanța într-un hub logistic la Marea Neagră. De asemenea, el a menționat că se finanțează lucrări de reabilitare în valoare de peste 750 de milioane de lei, destinate asigurării unui al doilea acces feroviar în port.
Prim-ministrul a adăugat că Guvernul continuă să mențină un ritm constant al investițiilor în infrastructura rutieră și a aprobat primele fonduri pentru construirea variantei de ocolire a orașului Vaslui.
Ciolacu a mai menționat că se alocă peste 500 de milioane de lei pentru reabilitarea drumului național Giurgiu-Ghimpați.
”Alocăm şi peste 500 de milioane de lei ca să reabilităm drumul naţional Giurgiu-Ghimpaţi, de 36 de kilometri”, a mai spus el.
Românii vor plăti aceleași impozite pe proprietate în 2025
Tot în cadrul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, în 2025, impozitele pe proprietate vor rămâne la același nivel, deoarece implementarea noii metode de calcul va fi amânată. Această măsură urmărește să asigure o mai mare predictibilitate fiscală pentru cetățeni, în contextul unor modificări fiscale care urmează să fie introduse.
Șeful Executivului a prezentat măsuri menite să asigure stabilitatea fiscală, inclusiv prelungirea termenului pentru implementarea tehnologiilor moderne de plată. Totodată, a discutat despre ajustările accizelor pentru bere, evidențiind necesitatea adaptării la nevoile industriei. Aceste decizii sunt deosebit de importante atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru cetățeni, într-un context în care predictibilitatea economică este esențială. Mai multe puteți citi aici.