România ar putea avea un organism în acest sens, până în 2012. Proiectul va fi supus dezbaterii publice îndată ce factorii decizionali din sistem vor aproba documentul. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, a declarat ieri, cu prilejul unei mese rotunde, că pentru realizarea unei agenţii pentru Evaluarea Tehnologiei Medicale (ETM), ar fi necesare între 18 şi 24 de luni.
El a precizat că în prezent, România nu are o astfel de instituţie, care să evalueze tehnologia în sănătate şi că sistemul de sănătate trebuie să fie pregătit să primească o astfel de instituţie.

Agenția va avea ca domeniu de activitate întreaga paletă de tehnologii medicale, aparatură, prevenire, proceduri, ghiduri, procese manageriale şi de suport. Pentru ca o astfel de instituţie să înceapă să funcţioneze este nevoie de elaborarea unui catalog naţional de costuri şi tarife în sistemul public de sănătate, un sistem de management al informaţiilor şi de operaţionalizarea registrelor naţionale de boli cronice. Totodată, ETM va realiza un proces multidisciplinar şi va sintetiza informaţii medicale sociale, economice şi etice. "Scopul agenţiei va fi acela de a oferi suportul informaţional pentru formularea unor politici de sănătate eficiente, sigure, centrate pe pacient care să asigure obţinerea celei mai mari valori adăugate posibile", a spus secretarul de stat.

Polonia are o astfel de agenție din 1997, care generează costuri anuale de 2,5 milioane de euro. Potrivit reprezentanților acesteia, prezenți la masa rotundă, cel mai important aspect al funcționării unei astfel de agenții este pregătirea personalului, care va trebui săia decizii importante. Viitorii angajați ai ETM au fost deja pregătiți în cadrul Şcolii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București. Instituția va accesa fonduri europene pentru a aduce experți din străinătate care să le predea acestora.
Există deja un model al evaluărilor pe care această agenție ar trebui să le facă, în domeniul riscului individual de fractură la femeile care au depășit vârsta de 50 de ani. Pentru evaluarea acestui risc era pana acum nevoie de un densiometru, însă numărul acestor aparate în România este la jumătate față de media din Uniunea Europeană. Medicul Daniel Grigorie, din cadrul Institutul National de Endocrinologie „C.I. Parhon”. a propus introducerea unui test FRAX, disponibil pe site-ul Centrului OMS pentru osteoporoză. Aici, pacientii răspund la câteva întrebări prin care li se poate evalua riscul de fractură pentru următorii zece ani. Testul FRAX a fost elaborat de Organizația Mondială a Sănătății în 2008.
Un exemplu al unei astfel de achiziții nefericite a spitalelor au fost incineratorele proprii, de mică capacitate, care au costat fiecare circa 50.000 de euro. Legea nu le-a mai permis ulterior să le folosească, pentru că deșeurile medicale au fost incinerate exclusiv la incineratoarele de mare capacitate.