Lafarge, care este cel mai puternic grup de materiale de constructii din lume, a cumparat in 1997 pachetul de 51% din actiunile Romcim pentru care a platit 200 milioane de dolari. Ulterior, Lafarge a mai investit inca 50 milioane de dolari cumparand 40% din actiunile companiei de pe piata Rasdaq. Romcim cuprinde in prezent fabricile de ciment Medgidia, Hoghiz si Targu-Jiu. Potrivit contractului de privatizare, Romcim a primit inapoi de la fostul FPS 60% din valoarea tranzactiei cu Lafarge, adica 120 milioane de dolari. Banii respectivi trebuiau sa fie investiti in activitatile de ciment.
In timp ce reprezentantii Lafarge Romcim spun ca, de la preluarea celor trei fabrici de ciment si pana in prezent, au investit 100 milioane de dolari „in modernizarea si dezvoltarea activitatilor de producere a cimentului”, APAPS spune ca din punctul sau de vedere investitiile sunt de doar 74,1 milioane de dolari.
„In acest moment, grupul Lafarge si-a realizat investitiile asumate in contractul de privatizare”, spune Monica Micu, Communication Manager la Lafarge Romcim.
Frederic Fleuret, presedintele companiei, afirma, cu cateva luni in urma, ca in cei trei ani de cand este prezenta pe piata romaneasca, Lafarge Romcim a investit 80 milioane de dolari in dotari industriale si peste 20 de milioane de dolari in dezvoltarea activitatilor firmei.
Gheorghe Pascu, directorul directiei de post-privatizare din cadrul APAPS spune insa ca, „in mod oficial, Lafarge nu este la zi cu realizarea investitiilor asumate”.
„Pana in momentul de fata putem confirma in mod oficial ca au investit 74 milioane de dolari”, spune Pasca. „In rest, noi nu ne-am edificat daca au investit intr-adevar in zonele in care s-au angajat sa o faca”, afirma directorul de la APAPS.
El spune insa ca o analiza finala a documentelor prezentate de Lafarge urmeaza sa fie finalizata la inceputul anului viitor.
Din punctul de vedere al autoritatii de privatizare, confirmarea realizarii unei investitii se face doar in momentul in care modernizarea promisa este finalizata. „Exista proiecte care pot dura doi sau trei ani, astfel incat depasesc 2001. Dar din punctul nostru de vedere, asta inseamna depasirea perioadei asumate si se penalizeaza”, explica Pasca.
Monica Micu a spus ca, in afara celor 100 de milioane de dolari investiti in dezvoltarea activitatii de ciment, „exista activitati separate de investitii” care nu au putut fi cuantificate in momentul discutiei cu reporterul de la Capital.