„Continuăm să purtăm un dialog cu antreprenorii pentru a facilita accesul companiilor româneşti la resursele importante de capital şi know-how ale fondurilor noastre. Deşi în ultima perioadă fondurile de PE au acordat multă atenţie managementului companiilor din portofoliu, interesul pentru investiţii nu s-a diminuat”, a declarat Robert Luke, preşedintele Asociației Fondurilor de Private Equity din Sud Estul Europei (SEEPEA).
În primele trei trimestre ale anului curent, finanţările private equity în România au reprezentat circa 55% din valoarea investiţiilor din perioada similară a anului trecut, când au totalizat 101 milioane euro. Principalele sectoare care au atras investiţii de acest tip au fost: serviciile medicale şi industria farmaceutică (în topul finanţărilor, cu circa 22 milioane de euro), retail-ul şi bunurile de larg consum, construcţiile, energia, comunicaţiile şi transportul. În Bulgaria, nivelul capitalului alocat companiilor anul acesta reprezintă 26% din investiţiile de private equity realizate în aceeaşi perioadă din 2009.
În 2009, investiţiile de private equity din Europa Centrală și de Est au atins 425 milioane de euro.  Finanţările de private equity de pe piaţa locală din 2009 au reprezentat 0,18% din PIB, sub media ţărilor din ECE – de 0,22% din PIB şi la mare distanţă de Cehia, campioana investiţiilor private equity, cu o pondere de 1,017% din PIB, supn reprezentanții SEEPEA. În trimestrul patru din 2009, România şi Bulgaria au cunoscut un vârf al finanţărilor anuale atrase: România a beneficiat de investiţii de private equity de circa 120 milioane de euro, în timp ce Bulgaria a atras 178 de milioane de euro. La sfârşitul anului trecut, injecţiile de capital privat în companiile din România au însumat 220 milioane de euro, iar în Bulgaria 184 milioane de euro.