China a primit cea mai puternică lovitură din ultima vreme. Investiţiile acestei țări în Europa au fost semnificativ mai mici anul trecut comparativ cu anii precedenţi. Datele se regăsesc într-un studiu publicat miercuri de Rhodium Group şi institutul german Merics.
Investiţiile Chinei în Europa au fost semnificativ mai mici anul trecut comparativ cu anii precedenţi, arată un studiu publicat miercuri de Rhodium Group şi institutul german Merics, transmite DPA. Conform acestui studiu, în 2020 investiţiile directe din China în Uniunea Europeană şi Marea Britanie au scăzut cu 45% în ritm anual până la 6,5 miliarde de euro. Autorii studiului susţin că este vorba de cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.
Germania, Franţa şi Marea Britanie au rămas cele mai importante destinaţii pentru investiţii directe chineze în Europa, însă în cazul investiţiilor în Marea Britanie s-a înregistrat un declin de 77%. În paralel, Polonia a devenit un nou beneficiar important de investiţii directe chineze graţie unor achiziţii importante.
Potrivit studiului, tendinţa pare să continue şi în acest an, în condiţiile în care în primul trimestru a avut loc o nouă scădere a investiţiilor chineze în Europa.
Europa este în continuare o locaţie atractivă pentru investiţii dar perturbările provocate de pandemie, barierile ridicate pentru ieşirile de capital din China şi obstacolele create de cadrul de reglementare din Europa contribuie toate la o tranziţie spre un nivel mai scăzut de investiţii chineze, susţin autorii studiului.
Deteriorarea relaţiilor UE-China, un obstacol pentru investitorii chinezi
Mai multe state membre UE, inclusiv Italia, Franţa, Polonia şi Ungaria, şi-au înăsprit mecanismele de verificare pentru investiţiile directe din terţe ţări, ceea ce înseamnă că mai multe achiziţii chineze nu s-au finalizat. Deteriorarea relaţiilor UE-China ar putea crea obstacole suplimentare pentru investitorii chinezi în viitor, susţine institutul german Merics.
Pe de altă parte, China a reușit ca în ultimii ani să pună la cale un mare plan cu ajutorul căruia companiile chineze se extind în forţă, realizând investiţii peste tot. Mai exact, China a furnizat subvenţii de miliarde de dolari companiilor sale de stat pentru ca acestea să achiziţioneze rivale din sectorul occidental. Una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii a construi fabrici dincolo de graniţele sale. Acum, aceste fabrici perturbă pieţele cu bunuri cu preţuri reduse într-o gamă largă de sectoare.
Sursă foto: Dreamstime