„Interesul investitorilor chinezi pentru piaţa din România este concentrat spre zona rezidenţială, manifestat mai ales prin achiziţia de terenuri care permit dezvoltarea unor proiecte de tip oraş-în-oraş. Cu cât proiectul este mai mare, cu atât interesul este mai ridicat. Nu am observat până în prezent vreun interes pentru achiziţiile de clădiri de birouri sau ale altor produse similare”, a declarat Codrin Matei, managing partner al Crosspoint Real Estate, companie membră a reţelei Savills.
Ministerul Economiei din România a anunţat în iunie 2016 că investorii din China au convenit să plaseze peste 118 milioane de euro în cinci noi proiecte în România, inclusiv o fabrică de componente auto în Braşov, un complex imobiliar în Bucureşti în valoare de 23 de milioane de euro şi o centrală solară. În prezent investitorii chinezi sunt deja implicaţi în proiecte energetice la centralele Rovinari, Cernavodă, precum şi un proiect imobiliar în Craiova.
CITIŢI ŞI Marile puteri ale lumii sporesc averea cetăţenilor lor în România
Performanţa din acest an a capitalului asiatic, la nivel european, se datorează în principal vânzării de către Blackstone a portofoliului de spaţii logistice Logicor către fondul suveran China Investment Corporation (CIC) pentru suma de 12,12 miliarde de euro, care marchează cea mai mare tranzacţie de investiţii din istoria imobiliară europeană. Tranzacţia a avut ecou şi pe piaţa locală, unde Blackstone deţinea o serie de parcuri logistice în Bucureşti, Ploieşti şi Timişoara, care au fost preluate pentru circa 48 de milioane de euro.
Totuşi, Marea Britanie şi Germania absorb 65% din totalul investiţiilor asiatice care ajung în Europa. Brokerii Savills observă, însă, că ţinţa investitorilor asiatici se îndreaptă încet şi către Europa de Est. Volumul este ridicat în special în Cehia, grație celor două mari tranzacții semnate la sfârşitul anului trecut: achiziţionarea de către fondul suveran de investiţii din Singapore GIC a portofoliului de spaţii logistice P3 pentru 375 milioane de euro (cu ecou şi pe piaţa românească) şi cumpărarea de către CEFC China Energy Co a clădirii de birouri Florentinium din Praga pentru suma de 281 milioane de euro.
Trump şi şomajul scăzut atrag asiaticii în Europa
Sentimentul de afaceri este unul pozitiv, iar rata şomajului este în declin în Europa. Extinderea afacerilor continuă să fie motorul care generează cerere pentru birouri, în timp ce ratele de neocupare a clădirilor birouri sunt în scădere pe toate pieţele europene. În al doilea rând, randamentele în Europa sunt comparativ mai atractive pentru investitorii asiatici. În plus, diversificarea portofoliului este o strategie de echilibrare a riscului şi de optimizare a profitului. În ultimul rând, alegerea lui Trump la preşedinţia americană a jucat, de asemenea, un rol pozitiv în transformarea Europei într-o arena preferată pentru investiţiile străine asiatice.
„Ne aşteptăm ca apetitul investitorilor asiatici pentru piaţă europeană să continue să crească în 2018, datorită unor evoluţii pozitive ale pieţei imobiliare, a căutării randamentelor mai mari şi a nevoii de diversificare a investiţiilor”, a declarat Lydia Brissy, European Research Director la Savills.
În ciuda noilor reglementări financiare restrictive, activitatea investiţională chineză în Europa nu îşi va pierde avântul, consideră brokerii Savills.
Ce cumpără
În timp ce apetitul puternic pentru birouri a rămas relativ neschimbat, reprezentând 52% din totalul investiţiilor asiatice în Europa în ultimele 12 luni, interesul pentru activele din sectorul de retail a scăzut drastic (2% în ultimele 12 luni, faţă de 41% în 2007). În acelaşi timp, investiţiile din Asia în logistică în Europa au crescut substanţial şi au reprezentat 18% în ultimele 12 luni, faţă de 3% în 2007. Această nouă distribuire de la retail la logistică reflectă creşterea comerţului electronic şi necesitatea inerentă pentru centre de distribuţie.
Investitorii asiatici îşi plasează capitalul din ce în ce mai mult în segmentul locuinţelor multifamiliale şi cele destinate pensionarilor, în special în Marea Britanie, potrivit Savills.
Ei caută din ce în ce mai mult active de prim rang, cum ar fi clădirile de birouri plasate în centrul capitalelor europene sau al oraşelor mari, ori portofolii logistice mari. Spre exemplu, grupul LKK Health Products a achiziţionat „Walkie Talkie”, o clădire de birouri reprezentativă de pe strada Fenchurch din Londra, pentru suma de 1,45 miliarde de euro.
Cei mai activi investitori
Fondurile suverane de investiţii, entităţi deţinute de stat care gestionează surplusurile din balanţele de plăţi, operaţiunile valutare, veniturile din privatizări sau încasările rezultate din exportul de resurse, au dominat fluxul de capital din Singapore în trecut şi continuă să facă acest lucru şi în prezent, spune Oliver Watt, directorul departamentului de investiţii transfrontaliere al Savills.
Astăzi, cea mai mare parte a fluxului de capital asiatic care intră pe piaţa imobiliară europeană continuă să vină de la aceste fonduri, dar se înmulţesc şi companiile imobiliare private, în special cele din China. Investitorii din Hong Kong vizează în principal Marea Britanie, în timp ce investitorii coreeni şi cei din Singapore se concentrează în principal pe Europa continentală. Până în prezent, nu există nicio dovadă de încetinire a activităţii din partea investitorilor chinezi, deşi li s-au impus norme recente mai stricte privind investiţiile transfrontaliere.