Compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield previzionează că, în acest an, valoarea investiţiilor imobiliare la nivel global ar putea creşte cu 30%, până la nivelul de 363 mld. euro, în urma unui studiu efectuat pe 56 de ţări.

În 2009 investiţiile la nivel global au scăzut cu 23% ajungând la o valoare de 270 mld. euro, aceasta fiind cea mai scăzută valoare din 2003.

„Pe măsură ce pieţele au început să îşi revină şi pe măsură ce lichidităţile la nivel global s-au îmbunătăţit anul s-a încheiat într-o notă mai optimistă cu o creştere de 104% faţă de prima jumătate a anului“, se arată în analiza companiei.

Trendul ascendent a fost condus de regiunea Asia Pacific şi cea mai notabilă economie a fost China, care a avut o creştere de 39% a investiţiilor în 2008. În prezent China este cea mai mare piaţă de investiţii din lume, cu cea mai dinamică economie în revenire, urmată de Marea Britanie şi de SUA.

Chirii în scădere la nivel global

Chiriile scad cu 5,7%, cu cea mai mare reducere raportată la începutul lui 2009. Potrivit Cushman & Wakefield, ocupanţii precauţi şi creşterea stocului de proprietăţi vor duce la o scădere de circa 5% în prima jumătate a anului 2010.

În toate sectoarele imobiliare, la nivel global, chiriile au scăzut cu o rată anuală de 9,2% în primele 6 luni din 2009, dar acestea au scăzut cu doar 2,2% pe an în a doua jumătate a anului.

„În timp ce, în mod clar, provocările sunt mai dificile, se întrevede un apetit crescut pentru risc  din partea investitorilor sau a instituţiilor financiare. Odată cu revenirea susţinută acum şi de operatorii locali şi internaţionali, anticipăm un volum crescut al activităţi şi o creştere a nivelului tranzacţiilor cu 30% ajungând la 362 mld. euro“, comentează David Hutchings, reprezentantul Cushman.
0-48574-tabel.jpg