Potrivit unui studiu realizat de compania Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate, din volumul total al investiţiilor de pe piaţa imobiliară din România, de 566,9 milioane de euro în primul semestru, 476,9 milioane de euro au fost realizate în ultimele trei luni.
Investiţiile imobiliare sunt în creștere
Astfel, în primele două trimestre ale anului 2021 s-au tranzacţionat în total active imobiliare de 194 milioane de euro.
Domeniul de retail a atras cele mai multe investiţii în 2022, un total de 249,7 milioane de euro.
Printre activele tranzacţionate se numără centrul comercial Cora, din Cluj-Napoca, şi întregul portofoliu Value Center, care include parcurile de retail DN 1 Value Center, de lângă Bucureşti, dar şi Dâmboviţa Mall din Târgovişte şi alte spaţii comerciale din Zălău, Ploieşti, Sfântu Gheorghe şi Bârlad.
Pe locul doi se află segmentul de birouri
Pe al doilea loc, în topul domeniilor în care s-a investit, se află segmentul de birouri, cu tranzacţii care au totalizat 220,3 milioane de euro.
„Investitorii actuali sunt în cea mai mare parte companii specializate, precum S Immo, Hagag, Indotek, MAS RE, Arcona Property Fund. 69% din valoarea totală investită în Real Estate în această perioadă a venit de la companii tip REIT (Real Estate Investment Trust), companii de profil care deţin, operează sau finanţează active imobiliare care produc venituri.
Cea mai mare sumă plătită pentru un singur activ imobiliar din România în 2022 s-a dat pentru proiectul de birouri Expo Business Park, din Bucureşti. Există însă premise ca această sumă să fie depăşită până la finalul anului, într-o tranzacţie care ar viza tot un proiect nou de birouri”, a declarat Nicolae Ciobanu, Managing Partner – Head of Advisory Fortim Trusted Advisors.
Printre clădirile de birouri tranzacţionate în acest an se află Expo Business Park, One Victoriei Center, Băneasa Business Center şi Record Park Offices.
Domeniul industrial pe locul trei, iar domeniul hotelier pe patru
Pe al treilea loc ca valoare a investiţiilor se află domeniul industrial, cu un total de 54,5 milioane de euro, în două tranzacţii.
De asemenea, pe locul patru se află domeniul hotelier care este însă în creştere, în ultimele trei luni realizându-se cinci mari tranzacţii, care au totalizat 38,9 milioane de euro.
Potrivit studiului, în trimestrul doi din 2022, în Bucureşti s-au dat în folosinţă două clădiri de birouri moderne, AFI Tech Phase 2, cu o suprafaţă totală de 25.000 mp, şi Arghezi 21, cu o suprafaţă de 5.700 mp.
Stocul modern de spaţii de birouri se ridică astfel la o suprafaţă totală de 4.077.955 mp, la începutul lunii iulie 2022, potrivit monitorizării Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.
Până la finalul anului se va mai livra doar o clădire de birouri, One Cotroceni Phase 2, cu o suprafaţă totală de 28.841 mp.
Anunţarea fazei a doua a proiectului Timpuri Noi Square, cu un total de 50.000 mp, aduce o schimbare în pipeline, a stocului de spaţii noi, livrarea este însă estimată tocmai pentru anul 2025, arată studiul realizat de Fortim Trusted Advisors.