Agricultorii români fac proiecte pentru a obţine fonduri europene, dar nu au bani de cofinanţare şi se plâng că nici băncile nu le dau. Criza economică loveşte investitorii în agricultură, lăsându-I fără bani de proiecte europene. Astfel, în ciuda faptului că sunt foarte mulţi care doresc să acceseze bani de la Uniunea Europeană, foarte puţini ajung să şi implementeze proiectele. “Criza nu a afectat ritmul de depunere a proiectelor. Sunt anumite măsuri pentru care
Agricultorii români fac proiecte pentru a obţine fonduri europene, dar nu au bani de cofinanţare şi se plâng că nici băncile nu le dau.
Criza economică loveşte investitorii în agricultură, lăsându-I fără bani de proiecte europene. Astfel, în ciuda faptului că sunt foarte mulţi care doresc să acceseze bani de la Uniunea Europeană, foarte puţini ajung să şi implementeze proiectele. “Criza nu a afectat ritmul de depunere a proiectelor. Sunt anumite măsuri pentru care s-a înregistrat un număr foarte mare de proiecte. Problema este că în jur de 30-50% dintre aplicanţi nu au capacitate de cofinanţare”, a spus Liviu Harbuz, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Creditele scumpe opresc cofinanţarea
Semnatarii contractelor pentru proiecte în domeniul dezvoltării rurale şi agriculturii au mari probleme cu asigurarea cofinanţării întrucât nu mai pot lua credite sau nu mai pot plăti ratele la bănci.
Harbuz a explicat că cei care vor să acceseze fondurile europene nu mai au bani de cofinanţare din cauza dobânzilor bancare foarte mari şi a diferenţelor de curs valutar. “Sunt proiecte valoroase la care aplicanţii renunţă pentru că nu reuşesc să îşi susţină partea de cofinanţare”, a spus Harbuz.
Fermierii ameninţă cu proteste dacă statul nu îi ajută
Pe de altă parte, fermierii spun că statul nu îi ajută în susţinerea şi dezvoltarea afacerilor pe care le fac.
Astfel, un fermier din Teleorman a avertizat oficialii Ministerului Agriculturii că va aduce toate cele 1.250 de vaci pe care le are în faţa Guvernului, a ministerului şi a Palatului Cotroceni, în semn de protest că statul nu sprijină agricultorii.
Victor Chivu este nemulţumit de subvenţiile din agricultură şi de preţul mic al laptelui. “Dacă nu înţelegem problemele agricultorilor, le aduc pe toate la Ministerul Agriculturii, la Guvern, la Parlament şi la Cotroceni”, a spus Chivu, adresându-i-se lui Liviu Harbuz, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, şi lui Valeriu Tabără, preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor.
“Băncile, cei mai mari tâlhari din România”
Agricultorii au făcut credite bancare pe care nu le mai pot restitui. Chivu consideră că agricultorii români ar trebui să primească subvenţii similare cu cele ale fermierilor din Polonia, Ungaria sau Franţa.“Ne-am pus garanţii case, maşini. Nu mai am. Ce să mai pun? Un rinichi? Cei mai mari bandiţi şi cei mai mari tâlhari din România sunt băncile”, a mai spus Victor Chivu, nemulţumit şi de nivelul ridicat al dobânzilor la creditele bancare.
Un alt fermier, tot din Teleorman, a afirmat că pentru un credit de 19 miliarde lei vechi banca a cerut garanţii de 70 miliarde.