Cercetarea INS arată că, în trimestrul III 2011, comparativ cu acelaşi interval din anul anterior, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 15,3%, fenomen înregistrat la toate elementele de structură, astfel: la utilaje (inclusiv mijloace de transport) – cu 35,6%, la alte cheltuieli – cu 9,4% şi la lucrări de construcţii noi – cu 3,8%.

Pe de altă parte, se constată o scădere a ponderii lucrărilor de construcţii noi în total investiţii cu 4,5%, iar cea de alte cheltuieli cu 0,7%. Ponderea investiţiilor în utilaje (inclusiv mijloace de transport) a crescut cu 5,2%, conform INS.

Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi au însumat, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie a.c., 20301,8 milioane lei, reprezentând 51,1% din total, faţă de 52,6% în perioada similară din 2010.

Totodată, investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au ajuns la 15757,1 milioane lei, echivalentul a 39,7% din total, comparativ cu procentajul de 37,7% consemnat în primele nouă luni din anul anterior.

În ceea ce priveşte structura investiţiilor pe activităţi ale economiei naţionale, pe primele nouă luni din 2011 cel mai mare volum s-a înregistrat în industrie şi comerţ/servicii (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor).

Datele INS publicate vineri sunt provizorii şi periodic pot fi revizuite pe baza rectificărilor ce se efectuează retroactiv de către operatorii economici din eşantion, iar marja de eroare este de +/-3%.

SURSA: Agerpres