Investițiile în economia României a reușit să mențină creșterea economică. După datele cele mai recente furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), investițiile nete realizate în economia națională au totalizat 189,3 miliarde de lei în 2023, înregistrând o creștere de 16,6% față de anul anterior.
Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc), precizează INS.
Este cea mai mare creștere a investițiilor din perioada postdecembristă, acestea ajungând la 38,3 miliarde euro în 2023, față de 30.4 miliarde euro în 2022
Conform INS, această creștere s-a reflectat mai ales în zona utilajelor, adică a industriei, cu 20,6 și a lucrărilor de construcții noi cu 16,8, impuls dat mai ales de avansul șantierelor de infrastructură rutieră. Dealtfel, lucrările de construcții noi au atras cel mai mare volum de investiții, totalizând 114,22 miliarde de lei în primele zece luni ale anului.
Cea mai mare creștere s-a consemnat în trimestrul IV al anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, când investițiile nete în economia națională au înregistrat o creștere de 22,1%.
Deci, așa cum arată datele statistice, investițiile au fost motorul cel mai important de creștere în 2023, în special în a doua parte a anului, odată cu preluarea guvernării de către premierul PSD.
Iar avansul investițiilor a fost cel care a compensat puternic încetinirea consumului, pe fondul erodării puterii de cumpărare din cauza avansului inflației. Investițiile fără precedent din economie au ținut România în zona unei creșteri economice semificative, de peste 2%, adică de patru ori peste media zonei euro.
Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) – indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE, publicat în decembrie de INS, arăta că indicele armonizat al preţurilor de consum în luna decembrie 2023 comparativ cu luna noiembrie 2023 a fost 100,22%, în timp ce rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2023 comparativ cu luna decembrie 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 7,0%.