Tranzactionarea pe piata bursiera a instrumentelor emise de Ministerul Finantelor Publice se transeaza la Senat
Actorii pietei de capital si-ar putea vedea visul cu ochii in aprilie-mai: tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa. Varujan Vosganian e convins ca va castiga in fata Finantelor si a BNR.
Mult ravnitele titluri de stat se vor tranzactiona pe Bursa in maximum doua luni. Cel putin asa anunta presedintele Comisiei buget, finante, banci din Senat, Varujan Vosganian. “Ne grabim sa aducem titlurile de stat pe piata de capital, in conditiile in care Guvernul are nevoie de bani pentru modernizarea invatamantului. O parte din suma poate fi atrasa in acest fel, astfel ca speram ca in aprilie, cel tarziu in mai, aceste instrumente sa fie achizitionate prin Bursa”. Prima discutie purtata, in urma cu aproximativ doua saptamani, de Varujan Vosganian cu ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si cu reprezentantii Asociatiei Bancilor din Romania a fost una mai mult decat de principiu. Este un pas mare daca ne gandim ca oficialii Bursei incearca de mai bine de un an si jumatate sa convinga autoritatile sa aduca titlurile de stat pe piata actiunilor. De fiecare data, ei au primit acelasi raspuns, anume ca sunt instrumente de investitie foarte rentabile, cu un randament ridicat si un grad de risc “zero”. Ceea ce nu se poate spune despre actiuni si obligatiuni, caz in care investitia presupune un nivel de risc mai mare.
Cel mai vehement oponent al ideii de a se transfera titlurile de stat pe piata bursiera, in perioada imediat urmatoare, este Banca Nationala a Romaniei (BNR), cea care autorizeaza institutiile de credit prin intermediul carora se pot achizitiona, in prezent, titlurile de stat. Vosganian afirma ca BNR va fi “induplecata” pana la urma, deoarece, de data aceasta, s-a propus prelungirea perioadei de maturitate a titlurilor de stat, fapt ce va permite operatiunea de tranzactionare pe piata bursiera. Se discuta, astfel, despre emisiuni de titluri cu maturitate de sapte ani, constituind o premiera in perioada postdecembrista.
Ne grabim sa aducem titlurile de stat pe piata de capital, in conditiile in care Guvernul are nevoie de bani pentru modernizarea invatamantului.
Varujan Vosganian,presedintele Comisiei buget, finante, banci din Senat
Situatia in care este acum Guvernul, aceea de a fi obligat sa stranga, cat mai repede, un miliard de euro pentru investitii in educatie (asa cum prevede acordul incheiat de Executiv cu sindicatul din domeniu, in noiembrie 2005) a fost fructificata imediat de Varujan Vosganian, unul dintre sustinatorii vechi si ferventi ai pietei de capital. El a gasit momentul potrivit pentru a rearunca in dezbatere tema titlurilor de stat, asumandu-si responsabilitatea de a convinge Finantele si banca centrala sa priveasca Bursa cu deschidere. Vosganian declara ca a sosit momentul ca piata de capital sa nu mai fie privita cu suspiciune, ca fiind un spatiu unde se fac tranzactii dubioase, unde au loc vanzari si cumparari aranjate intre anumite persoane.
Tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa poate da nastere la o gama de derivate, cum ar fi derivate pe rata dobanzii sau contracte de report.
Septimiu Stoica,presedintele Bursei de Valori Bucuresti
In ideea ca piata de capital trebuie folosita pentru atragerea de fonduri si de autoritati, nu doar de companii private, presedintele comisiei senatoriale si-a fixat alte intalniri cu reprezentantii MFP si BNR. Urmeaza sa se intre in miezul problemei, spune Vosganian, adica sa se stabileasca detalii tehnice, cum ar fi, de exemplu, daca se vor tranzactiona toate tipurile de tilturi de stat. Se stie ca sunt doua categorii de titluri: cu discount (sau nepurtatoare de dobanda) si purtatoare de dobanda. Titlurile cu discount sunt vandute la un pret initial mai mic decat valoarea nominala, diferenta dintre pretul initial si valoarea nominala reprezentand castigul cumparatorului. Titlurile din a doua categorie sunt vandute la valoarea nominala, iar emitentul plateste periodic dobanzi. Certificatele de trezorerie sunt plasate, in prezent, prin licitatie, subscriptie publica sau subscriptie publica garantata. In ultimii ani, nu s-au mai lansat emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie si, foarte probabil, nu vor mai avea loc astfel de emisiuni curand. Reprezentantii Finantelor spun ca, acum, economia functioneaza si nu mai este nevoie sa se imprumute la populatie. Prin urmare, batalia in achizitionarea titlurilor de stat se va da intre investitorii institutionali. Lupta va fi mai apriga, pentru ca, de anul acesta, si investitorii straini pot cumpara instrumente financiare emise de stat. Este un aspect care va creste, cu siguranta, vigilenta celor care vor contribui la elaborarea normelor legale, in baza carora titlurile de stat vor putea fi tranzactionate pe piata de capital.
Brokerii si administratorii de fonduri au devenit sceptici, dupa multele discutii purtate pe marginea transferarii titlurilor de stat la Bursa si lasate, de fiecare data, in suspensie. Pe de alta parte, lipsa acestora din arsenalul instrumentelor bursiere a indus frustrarea in piata, in contextul in care la bursele vecine se tranzactioneaza cu succes titlurile de stat. Valoarea instrumentelor emise de Finante este cu atat mai mare pentru piata de capital cu cat nu constituie doar alterntive la actiuni si obligatiuni, ci sunt si generatoare de produse noi. “Tranzactionarea titlurilor de stat pe piata de capital poate da nastere la o gama de derivate, cum ar fi derivate pe rata dobanzii sau contracte de report”, afirma presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica.
MFP a anuntat ca anul acesta va emite titluri in valoare de 3,25 miliarde de lei. Saptamana trecuta, ministerul a anulat licitatia, pe un an, de titluri de stat, in valoare de 14,3 milioane de euro.