Daca in 1999 tara noastra era inca in grafic cu sapte dolari reprezentand cheltuielile pe cap de locuitor in domeniul IT, in 2000 situatia s-a schimbat dramatic. Romania a trecut pe ultimul loc in acest top cu 13 euro cheltuiti pe cap de locuitor, in conditiile in care in Rusia, care se afla pe penultimul loc, sunt cheltuiti 22 euro pe locuitor. Marea revelatie o reprezinta Bulgaria, care incurajata de investitiile nemtesti din ultima vreme a ajuns la onoranta cifra de 27 euro cheltuiti in IT pe cap de locuitor. Cu toate acestea, diferenta este inca enorma fata de celelalte tari din estul Europei. In Slovenia se cheltuiesc 193 euro pe locuitor, Cehia – 185 euro, Ungaria – 126 euro, Slovacia – 89 euro, Croatia – 83 euro si Polonia – 77 euro.
„Piata IT din Romania este estimata pentru anul 2001 la o valoare de 337 milioane euro, in timp ce cheltuiala IT pe cap de locuitor nu va depasi in acest an 15 euro”, ne-a declarat Andrei Filip, consultant la Roland Berger Strategy Consultants.
Cheltuiala IT in Europa Centrala si de Est pentru anul 2001 este estimata, in analiza celor de la Roland Berger, la o valoare de 9.153 milioane euro, cea mai mare crestere intregistrandu-se in zona serviciilor, prognozata sa creasca cu peste 18,5%.
Revenind la tara noastra, piata de Internet este estimata la 27,2 milioane euro, urmand sa atinga 38 milioane euro la sfarsitul anului 2002.
Chiar si asa, Romania nu sta cu nimic mai bine fata de celelalte tari est-europene. Daca pentru 2001, in Romania estimarile sunt de 33 de utilizatori de Internet la o mie de locuitori, in Cehia vor exista nu mai putin de 126 de internauti la mia de locuitori. Aceasta in ciuda faptului ca in Cehia nu exista mai mult de 10,3 milioane de locuitori. Nici Ungaria nu se lasa mai prejos de 88 de utilizatori la mia de locuitori, desi in tara vecina traiesc aproximativ zece milioane de oameni. Ce sa mai spunem de Slovacia, unde raportat la 5,4 milioane de locuitori exista mai mult de 60 de internauti la mie!
De altfel, si rata de penetrare a PC-urilor in Romania este mult sub media tarilor vecine. Daca la noi exista 39 de computere la mia de locuitori, in Ungaria, de exemplu, exista 135 de PC-uri la mia de locuitori.
Nici in cazul numarului de site-uri create la mia de locuitori nu stam mai bine. Daca in Romania exista 1,5 site-uri create la mia de locuitori, Slovacia are opt, iar Ungaria ne depaseste cu mult (9,5 site-uri la mia de locuitori).
Ciudat este ca Romania are aceeasi rata de crestere cu Cehia din punctul de vedere al numarului de utilizatori, insa se afla la polul opus al topului. Astfel, daca pentru 2002 sunt estimati 1,5 milioane de utilizatori de Internet in Cehia, specialistii sunt ferm convinsi ca in Romania numarul internautilor nu va depasi 830.000.
Piata de Internet din Romania este concentrata in acest moment pe oferirea de acces dial-up si broad-band, ultimul fiind considerat cel mai cautat, in viitor, pe piata autohtona. Pe piata de dial-up conduce detasat X-Net, cu un numar de conturi de 100.000 de utilizatori, urmat de Pc Net (40.000), FX Internet (20.000) si DNT (8.000). Trebuie mentionat ca, in cazul numarului de conturi dial-up, nu toate reprezinta conturi active. In realitate, doar 70% din aceste conturi sunt active
Investitiile in IT raman simbolice
1 noiembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 1 noiembrie 2001, 14:00
Daca in 1999 tara noastra era inca in grafic cu sapte dolari reprezentand cheltuielile pe cap de locuitor in domeniul IT, in 2000 situatia s-a schimbat dramatic. Romania a trecut pe ultimul loc in acest top cu 13 euro cheltuiti pe cap de locuitor, in conditiile in care in Rusia, care se afla pe penultimul loc, sunt cheltuiti 22 euro pe locuitor. Marea revelatie o reprezinta Bulgaria, care incurajata de investitiile nemtesti din ultima vreme a ajuns la onoranta cifra de 27 euro cheltuiti in IT pe
Etichete: arhiva,
locuit,
milion,
român
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook