Clădirile rezidențiale reprezintă 17% din investițiile imobiliare în Europa, iar Germania este cea mai mare piață. Investițiile în clădiri rezidențiale multifamiliale în Europa s-au ridicat la 20,2 miliarde de euro în prima jumătate a anului, ceea ce reprezintă cu 32% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unei analize a unei companii de consultanță pe piața imobiliară.
Germania este cea mai mare piață, cu 62% din investițiile totale, în valoare de aproape 12,5 miliarde de euro, transmite Trud.
Sectorul clădirilor rezidențiale a reprezentat 17% din volumul investițiilor în Europa, în prima jumătate a anului, ajungând la 20% în al doilea trimestru. Casele multifamiliale sunt un bun sigur și pe termen lung, care aduce venituri. Consultanții se așteaptă ca investițiile în sector să continue să crească în următoarele 12 luni. Investițiile în proprietăți logistice în Europa se ridică la 13,3 miliarde de euro în prima jumătate. În timpul restricțiilor din cauza COVID-19, activitățile din sectorul de distribuție au devenit mai importante ca niciodată și au beneficiat de reorientarea forțată către comerțul online, au comentat consultanții.
Volumul investițiilor în spații comerciale în Europa a ajuns la 18,3 miliarde de euro, ceea ce e o creștere de 1% anual. Sectorul a reprezentat 15% din investițiile totale. Activitatea sporită pe segmentul spațiilor comerciale este deosebit de remarcabilă în Germania, Franța, Spania și Suedia. Volumul investițiilor în birouri în Europa este de 39,3 miliarde de euro. Sectorul rămâne clasa de active predominantă, reprezentând 33% din totalul tranzacțiilor, comparativ cu 39% în prima jumătate a anului 2019.
Birourile rămân viabile chiar și în pandemie
În pofida percepției pe scară largă a muncii de acasă, consilierii cred că birourile rămân locul de muncă predominant. Diverse sondaje arată consens atât în rândul angajatorilor, cât și al angajaților cu privire la necesitatea unui loc de muncă la birou, cel puțin pentru o parte din timpul de lucru, dacă nu chiar pentru tot, în funcție de sectoarele de afaceri și de poziția postului.
Germania a fost țara cu cea mai mare durabilitate, cu o creștere a tranzacțiilor de investiții imobiliare de 31% față de primele șase luni din 2019, care în termeni de volum se exprimă în investiții suplimentare de 10 miliarde de euro. Alte țări care au înregistrat o creștere a investițiilor sunt Luxemburg (+ 173,1%), Portugalia (+ 42,2%), Republica Cehă (+ 11,2%), Polonia (+ 4,6%) și România (+ 3,2%).