Agenţia Internaţională pentru Energie estimează o scădere cu 21 de procente a bugetelor pentru investiţii în domeniul petrolier şi al gazelor naturale fapt care  va determina o creşterea semnificativă a preţului energiei în următorii ani.

„O nouă reducere a producţiei în ţările membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu ar fi justificată, deoarece condiţiile de pe piaţa ţiţeiului au rămas neschimbate, în pofida creşterii preţurilor”, a declarat directorul executiv AIE, Richard Jones, citat de Mediafax.

Membrii OPEC au decis la cea mai recentă întâlnire, pe 28 mai, să lase nemodificate ţintele de producţie, mizând pe revenirea economiei mondiale.

Preţul petrolului a atins în luna iulie 2008 un nivel ridicat record de 147 dolari pe baril şi a coborât, în decembrie, la puţin peste 32 dolari pe baril. În prezent, cotaţia oscilează în jurul valorii de 67 dolari pe baril.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat, la sfârşitul lunii mai, ca preţul petrolului ar putea să se majoreze semnificativ după ce economia îşi va reveni şi a recomandat guvernelor să încurajeze investiţiile petroliere pentru a creşte oferta pe piaţa de profil.

Sursa: Mediafax