Compania bistriţeană Teraplast a reuşit să-şi majoreze cifra de afaceri cu mult peste media sectorului de profil în prima parte a anului şi şi-a menţinut profitul net la aproximativ acelaşi nivel.
Sectorul de construcţii din România a înregistrat, în iunie, cea mai mare creştere din Uniunea Europeană. Volumul lucrărilor în construcţii s-a majorat cu 16,5% faţă de luna anterioară, conform datelor Eurostat, în timp ce avansul la nivelul UE a fost de 3,5%. Faţă de acceaşi lună a anului trecut însă, nivelul este mai mic cu 5,3%.
Deşi situaţia din construcţii este în continuare dificilă, unele companii au reuşit să bată piaţa. Teraplast Bistriţa, care şi-a încheiat recent relocarea tuturor capacităţilor de producţie din Bistriţa la Sărăţel, a obţinut, în primele şase luni, o majorare a cifrei de afaceri netă de 19%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, cifra de afaceri a Teraplast a urcat până la 93,9 milioane lei, faţă de 79,1 milioane lei anul trecut. Investiţiile totale pentru relocare s-au ridicat la 26 milioane euro, în prima parte a acestui an suma fiind de aproximativ opt milioane lei, în scădere faţă de cifra din primele şase luni ale anului trecut, de 13,8 milioane lei.
Dificultăţi şi în semestrul al doilea
„La fel ca în primele trei luni ale anului, şi în al doilea trimestru au existat probleme în domeniul în care activăm din cauza întârzierilor cu care s-au făcut plăţile pentru proiectele private, dar şi a dificultăţii cu care instituţiile statului au accesat cofinanţarea pentru proiectele publice“, spune Florin Urîte, director general Teraplast. Profitul companiei a rămas aproximativ acelaşi, în uşoară scădere faţă de prima parte a anului trecut. Rezultatul net a fost de 5,84 milioane lei, faţă de 6,37 milioane lei anul trecut, iar profitul brut a coborât până la 6,06 milioane lei de la 7,35 milioane lei. „Profitul net, situat la 92% din valoarea obţinută în aceeaşi perioadă a anului trecut, a fost influenţat de creşterea cheltuielilor cu amortizarea, aferente investiţiilor efectuate în 2009 şi ale căror capacităţi de producţie rezultate nu au putut fi utilizate la capacitate maximă din cauza climatului economic actual, marcat de o acută lipsă de lichiditate“, arată Florin Urîte.
Teraplast, liderul pieţei locale de tubulatură PVC, cu o cotă de 42%, face parte din Grupul Teraplast Bistriţa, care mai include şi Plastsistem şi Politub. Principalii concurenţi ai producătorului bistriţean sunt Valplast, Pipelife, Wavin şi Rehau. Pentru partea a doua a anului, Teraplast preconizează o continuare a creşterii preţului materiilor prime „ca urmare a lipsei de disponibilitate a unor materii prime de origine petrolieră“, cu o scădere a acestora spre finele anului. Totodată, „ne aşteptăm la o perioadă destul de tensionată în cazul în care datoriile companiilor de construcţii din domeniul infrastructurii nu vor fi achitate de către instituţiile statului“, se arată în comunicatul Teraplast.
16,5% este procentul de creştere a volumului lucrărilor în construcţii din România în luna iunie, mult peste media Uniunii Europene, de 3,5%