Au trecut mai bine de cinci ani de când au fost puse în mișcare strategii prin care rețelele de distribuție a energiei să se apropie de standardele europene. Cele mai multe companii au investit masiv, în tot acest timp, inclusiv în satele îndepărtate ale țării, zone cu adevărat defavorizate. Potrivit raportului privind realizarea indicatorului de performanță întocmit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), anul trecut, comparativ cu 2008, întreruperile neplanificate de curent au scăzut la jumătate. Cu alte cuvinte, acum aproape șase ani, perioada medie de întreruperi neplanificate la nivelul furnizorilor de electricitate a fost de 638 de minute, adică mai mult de zece ore și jumătate. Prin comparație, anul trecut, nivelul a coborât la 427 de minute, adică 7,11 ore, în București fiind înregistrate cele mai puține întreruperi neplanificate. Practic, „este cea mai bună performanță“ de când se fac înregistrări, raportul ANRE notând că E.ON Moldova a progresat cel mai mult (- 580 minute pe an), urmat de Enel ( – 400 minute pe an).
Cele mai mici perioade de întrerupere
Același raport demonstrează că, în 2013, cele mai mici perioade de întrerupere a curentului au fost consemnate de Enel Muntenia (240 minute pe an), Enel Dobrogea (243 minute pe an) și Enel Banat (253 minute pe an), urmate de Electrica Transilvania Nord (460 minute pe an), Electrica Muntenia Nord (461 minute pe an) și Electrica Transilvania Sud (467 minute pe an). În mediul rural, întreruperile neprevăzute sunt, în general, de peste trei ori mai mari decât la oraș, anul trecut fiind înregistrate 694 de minute (11,5 ore).
În cele mai multe cazuri, aceste rezultate sunt datorate unor proiecte speciale, cum este Telecontrol, sistem implementat de Enel Muntenia încă din anul 2009. „Unul dintre principalele beneficii ale sistemului Telecontrol este că permite tehnicienilor Enel să execute manevrele de realimentare cu energie aproape instant. În loc să fie trimisă o echipă de electricieni pe teren care să o inspecteze, acțiune ce necesită timp, sistemul Telecontrol permite identificarea zonei afectate mult mai repede și efectuarea de la distanță a manevrelor pentru realimentare“, spun reprezentanții companiei.
Investiții recente
De altfel, anul acesta, Enel Distribuţie Muntenia a încheiat lucrările de modernizare la două staţii de transformare (de înaltă și medie tensiune) din zona de sud şi de est a Bucureştiului, stații ce furnizează energie către aproximativ 65.000 de consumatori. Investițiile au depășit 38,9 milioane de lei (aproape nouă milioane de euro). „Nivelurile de investiții asumate prin contractul de privatizare, pentru toate cele trei companii de distribuție – Banat, Dobrogea și Muntenia Sud -, au fost atinse și chiar depășite. Enel a investit aproximativ 1,9 miliarde euro în România începând cu anul 2005, fără a include în această sumă taxele de conectare“, mai spun reprezentanții companiei.
Investiții importante au realizat și ceilalți mari jucători prezenți în piața românească. CEZ Distribuție a dezvoltat, anul trecut, o serie de lucrări în zona rețelelor de distribuție, valoarea totală pentru cele șapte județe în care operează fiind de 200,96 milioane lei (aproximativ 45,6 milioane de euro) pentru cheltuieli de investiții și 197,94 milioane de lei (aproape 45 milioane de euro) pentru punerea în funcțiune.
De asemenea, companiile E.ON din România au investit anul trecut, în total , circa 369 milioane de lei (83 milioane de euro) în special în modernizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Pentru 2014, bugetele de investiţii au totalizat 406 milioane de lei (aproximativ 95 milioane de euro), sumele fiind direcţionate, în principal, către proiectele de modernizare a reţelelor de distribuţie.
Mai departe, până la finele anului viitor, E.ON va avea implementate la Cluj-Napoca, Iaşi şi în alte localităţi din Moldova trei proiecte de modernizare a reţelelor de distribuţie în valoare totală de aproape 100 milioane de euro. Acestea vor fi realizate atât din fonduri proprii (circa 67 milioane de euro), cât şi din fonduri europene (aproximativ 33 milioane de euro).
7,11 ore au stat românii pe întuneric, anul trecut, din cauza apariției unor evenimente neplanificate