Investițiile în start-up-urile europene sunt în scădere în acest an, arată un studiu recent, citat de presa internațională. Care este motivul pentru care finanțările sunt în declin?
Investițiile în start-up-urile europene, în scădere în 2023
Un studiu realizat de fondul Atomico indică o scădere semnificativă a capitalului total investit în startup-urile europene din domeniul tehnologiei în acest an. Se preconizează că acesta va ajunge la un capital de 45 de miliarde de dolari.
Cifra reprezintă o reducere drastică cu 55% față de anul precedent. În 2022, investițiile au depășit pentru prima dată pragul de 100 de miliarde de dolari, conform informațiilor transmise de Reuters.
Principalul motiv al acestui declin constă în decizia fintech-urilor de tip „later-stage”, care se află la începutul parcursului lor, de a amâna operațiunile de strângere de fonduri. La aceasta se adaugă și ritmul lent de alocare a capitalului de către investitori, conform concluziilor raportului realizat de Atomico.
Capitalul investit în startup-urile europene din domeniul tehnologiei a fost de 82 de miliarde de dolari în 2022.
Unele companii vor scădea
Tom Wehmeier, partener la Atomico, a explicat că unele dintre startup-urile care au atras finanțări substanțiale în 2021 și începutul lui 2022, atingând evaluări de un miliard de dolari, se vor confrunta cu o scădere a evaluărilor lor sub acest prag.
Conform datelor Atomico, în perioada 2018-2022, un număr total de 257 de companii europene de tehnologie au atins o evaluare de un miliard de dolari. Aici intră și peste 150 în 2021 și 2022.
Fondul Atomico anticipează o creștere semnificativă a numărului de startup-uri europene în faza incipientă, ajungând la peste 66.000 de la 41.000 în următorii cinci ani.
De asemenea, se preconizează o dublare a numărului de startup-uri „later-stage”. Aici este vorba despre cele care au strâns cel puțin 20 de milioane de dolari. Ele vor ajunge la 8.000 în aceeași perioadă.
Ce este un start-up?
Termenul „start-up” se referă la o companie aflată în primele etape de funcționare. Întreprinderile nou înființate sunt fondate de unul sau mai mulți antreprenori care doresc să dezvolte:
- un produs
- un serviciu pentru care cred că există cerere.
În general, aceste companii pornesc cu costuri ridicate și venituri limitate, motiv pentru care caută capital din diverse surse, cum ar fi capitaliștii de risc.
sau serviciul pe care fondatorii doresc să îl introducă pe piață. De obicei, aceste companii nu au un model de afaceri complet dezvoltat și, mai ales, nu dispun de un capital adecvat pentru a trece la următoarea etapă a activității. Cele mai multe dintre aceste companii sunt finanțate inițial de către fondatorii lor.