Investițiile masive în energie nu ating pragul global impus de energie regenerabilă pentru 2030

Investițiile masive în energie nu sunt suficiente pentru a menține traiectoria către obiectivul global din 2030 pentru energia regenerabilă, conform unui comunicat de presă al EY România.

În ciuda creșterii investițiilor anul trecut, care au însumat 1.800 de miliarde de dolari în energie verde, incluzând 660 de miliarde de dolari în energii regenerabile, sumele investite rămân sub nivelul necesar pentru a atinge obiectivul COP28 de a tripla capacitatea de energie regenerabilă până în 2030.

Blocajele în dezvoltarea rețelelor și costurile ridicate ale capitalului ar putea întârzia progresul, chiar într-o perioadă în care este vitală o accelerare, conform celui mai recent studiu – EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI 63).

Acumularea energiei, inclusiv sistemele de stocare a energiei în baterii (BESS), pot juca un rol extrem de important în soluționarea provocării legate de congestia rețelelor, care a devenit o problemă acută în multe piețe mature. În această ediție a RECAI, se examinează în detaliu BESS, explorând cum acestea pot oferi oportunități profitabile pentru investitorii care caută să facă față cerințelor ridicate.

„România a urcat trei poziţii în topul global realizat de EY, ajungând pe locul 36, mulţumită programelor de finanţare anunţate şi legislaţiei privind energia eoliană offshore. Există un potenţial semnificativ de creştere în continuare, prin obţinerea certificării europene a garanţiilor de origine şi facilitarea stocării energiei în baterii, aspecte care ar putea contribui la o clasare şi mai bună în ediţiile viitoare ale raportului”, a declarat Mihai Drăghici, partener, consultanţă, EY România.

SUA este liderul

În timp ce energiile regenerabile continuă să se extindă și electrificarea crește, stocarea de energie în sistemele de stocare a energiei în baterii (BESS) va juca un rol esențial într-un sistem energetic dinamic. Aceasta va contribui la echilibrarea cererii și ofertei de energie și va ajuta la reducerea costurilor asociate cu extinderea și modernizarea rețelelor electrice.

Statele Unite se situează în frunte în acest context, beneficiind de un credit fiscal de 30% conform Legii privind reducerea inflației, ceea ce le conferă poziția de lider în noul clasament EY al piețelor globale atractive pentru investiții în BESS. China urmează în apropiere, sprijinită de politici guvernamentale robuste, subvenții generoase și planuri pentru reducerea costurilor BESS cu 30% până în 2025.

Marea Britanie ocupă locul al treilea în acest clasament, beneficiind de o piață energetică sofisticată și de o nouă legislație care recunoaște BESS ca un activ de producție. Se estimează că implementarea globală a BESS va crește de patru ori între 2023 și 2030, ajungând la 572 GW / 1.848 GWh.

În ediția curentă a indexului RECAI, primele trei locuri sunt ocupate de SUA (locul 1), China (locul 2) și Germania (locul 3), atrăgând investitori datorită cererii crescute pentru energie regenerabilă și a mediului stabil pentru proiecte. Restricțiile în rețelele din Spania au dus la ieșirea țării din top 10, în timp ce Canada și Japonia au intrat în acest top datorită accentului pus pe maximizarea potențialului eolian offshore.

Belgia se află în ascensiune

În lista evoluțiilor semnificative din index se numără ascensiunea Belgiei cu patru poziții până pe locul 17, planurile acesteia de a tripla capacitatea eoliană offshore până în 2040 fiind un factor important. Argentina a urcat trei poziții, situându-se acum pe locul 26, datorită angajamentului noului guvern pentru revitalizarea economiei. Vietnamul a coborât șase locuri din cauza modificărilor aduse tarifelor de alimentare cu energie solară.

În ceea ce privește indicele normalizat, Danemarca continuă să ocupe prima poziție. Grecia (+1), Chile (+2) și Finlanda (+3) au înregistrat progrese notabile în clasamentul economiilor mai mici, datorită planurilor lor ambițioase de tranziție energetică și stimulentelor guvernamentale atractive.

Grecia a dublat capacitatea sa de energie regenerabilă în ultimii patru ani, Chile se pregătește să-și dubleze sectorul de energie regenerabilă în următorul deceniu, în timp ce Finlanda a stabilit obiective ambițioase pentru a deveni prima economie europeană cu emisii negative de dioxid de carbon, oferind noi oportunități pentru investitori potențiali.