Investitiile pe piete emergente, obligatorii

Economiile emergente “de frontiera” s-au alaturat economiilor emergente cuun nivel de crestere mai ridicat precum India si China in grupul tarilor care ofera cele mai mari castiguri, iar investitiile in noile piete emergente au devenit un lucru obisnuit in portofoliul marilor investitori internationali, se arata in studiul "Perspectiva Investitiilor: De ce pietele emergente au devenit un ingredient cheie in reteta obtinerii unor venituri ridicate” efectuat de compania de

Economiile emergente “de frontiera” s-au alaturat economiilor emergente cuun nivel de crestere mai ridicat precum India si China in grupul tarilor care ofera cele mai mari castiguri, iar investitiile in noile piete emergente au devenit un lucru obisnuit in portofoliul marilor investitori internationali, se arata in studiul "Perspectiva Investitiilor: De ce pietele emergente au devenit un ingredient cheie in reteta obtinerii unor venituri ridicate” efectuat de compania de consultanta financiara Standard & Poor’s.

“Investitiile in actiuni pe pietele emergente a devenit obligatorii pentru portofoliul marilor investitori”, a declarat Alka Banerjee, vice presedinte Standard & Poor’s Index Services. “Desi uneori atentia a fost concentrata asupra pietelor din grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), pietele emergente ca un intreg, nu doar cateva luate individual, au generat cele mai mari castiguri”.

Pietele mici precum Romania, Slovacia, Bulgaria, Kenya sau Ucraina, care se bucura de o crestere rapida fie datorita preturilor accesibile fie datorita reformelor economice si structurale, au realizat pentru investitori venituri de peste 50% in ultimii cinci ani.

Indicele S&P Frontier Index, care este calculat pe baza a 22 de tari precum Bangladesh, Coasta de Fildes, Ecuador, Estonia, Kenya, Letonia, Lituania, si Mauritius, a cunoscut o crestere anuala de peste 36% in ultimii cinci ani, mai mare decat China, Coreea, Mexic si alte piete emergente cunoscute. Indicele S&P Vietnam Frontier Index, a inregistrat o crestere de 128% in primul an de la lansare, si a crescut cu 60% in primele doua luni din 2007. Indicele S&P/IFCG GCC Index, calculat pe baza tarilor din Golful Persic a scazut cu 39% in 2006, dupa ce a cunoscut o crestere de 112% in 2005.

Alte piete emergente, din afara grupului pietelor emergente cunoscute, au generat de asemenea venituri atractive pentru investitori.

Standard&Poor’s este una dintre principalele companii de consultanta financiara la nivel mondial, si un important furnizor de indici, printre cei mai cunoscuti fiind S&P 500 si S&P Global 1200. Compania are 8.500 de angajati in 21 de tari.

 

Sursa: Capital 12 Aprilie 2007