Semnele că OPEC câştigă războiul cu producătorii care exploatează zăcămintele de şist din Statele Unite atrag managerii de fonduri, ale căror plasamente care mizează pe creşterea cotaţiilor petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, şi a petrolului Brent, de referinţă la Londra, au atins niveluri record în decembrie.
”Cel puţin în prima jumătate a anului 2018, investitorii vor rămâne destul de optimişti. Iunie aa fi un moment de cotitură, pentru că atunci vom afla despre retragerea acordului (de reducere a producţiei de petrol n.r.) şi, dacă OPEC nu va trata subiectul cu diplomaţie, atunci va apărea îngrijorarea că piaţa va fi din nou inundată cu petrol”, a spus Ashley Petersen, analist şef pentru piaţa petrolului la firma Stratas Advisors în New York.
În ultima săptămână a acestui an, contractele futures au depăşit 60 de dolari pe baril în cazul petrolului WTI şi 67 de dolari pe baril pentru petrolul Brent, pentru prima oară de la jumătatea anului 2015, după o creştere de peste 40% a cotaţiilor faţă de luna iunie.
Creşterea a avut loc ca efect al unei campanii eficiente conduse de Arabia Saudită şi Rusia pentru extinderea limitărilor de producţie implementate de OPEC şi alte state producătoare de ţiţei.
Aceste eforturi au culminat cu reuniunea OPEC care a avut loc în noiembrie la Viena, la care participanţii au convenit să extindă acordul de reducere a producţiei până la sfrâşitul anului viitor. Între timp, stocurile de ţiţei ale Statelor Unite au scăzut cu circa o cincime faţă de un maxim atins în luna martie, iar în prezent sunt aproape de cel mai redus nivel atins după octombrie 2015.