Bogdan Huțurcă, președintele PNL Constanța și liderul Comisiei de Buget, finanțe din Camera Deputaților, a anunțat scutirea de la plata TVA pentru investițiile în sănătate, direct pentru unitățile spitalicești de stat, și indirect pentru organizații neguvernamentale de dezvoltă proiecte în sănătate.
Proiectul inițiat de către deputatul PSD Alfred Simonis a fost amendat în Comisia de Specialitate de Bogdan Huțurcă, iar propunerea legislativă a fost votată de plenul Camerei Deputaților, urmând să meargă la promulgare.
”Forma pe care am agreat-o în comisie este un «boost» de resurse pe care îl oferim spitalelor din România. Practic, aproape orice achiziţie de materiale şi servicii destinate spitalelor, de la construcţii noi, modernizare sau dotare va fi scutită de la plata TVA. În termeni mai simpli şi clari: bugetul destinat investiţiilor în sănătate va creşte cu cca. 20%”, a transmis Bogdan Huțurcă într-un comunicat oficial.
Mai multe investiții în sănătate
Președintele PNL Constanța a depus, alături de Alfred Simonis, un set de amendamente prin care proiectul a devenit funcțional și aplicabil tuturor unităților spitalicești.
Bogdan Huțurcă estimează că această măsură ar putea aduce un plus direct de resurse financiare la dispoziţia spitalelor, destinate exclusiv investiţiilor.
”Momentul este optim, pentru că traversăm probabil cel mai bun moment investiţional în sănătate pe care România l-a avut în ultimii 30 de ani. Iniţiativa acţionează în mod direct asupra unităţilor spitaliceşti de stat, şi indirect asupra ONG-urilor care dezvoltă proiecte private, în sănătate. Acestea îşi vor putea recupera TVA, simplificat, cu condiţia ca fondurile, pe care statul le restituie, să aibă o destinaţie clară: investiţii în sănătate.
Iniţiativa legislativă a fost susţinută de principalele forţe politice, iar deputaţii au votat în covârşitoare majoritate pentru scutire spitalelor de plata TVA pentru cheltuieli destinate investiţiilor”, arată deputatul liberal.
Huțurcă a amintit, de asemenea, că două dintre cele mai importante proiecte de spitale nou, aprobate pe lista PNRR, se află în Constanţa.
”Sunt primele proiecte de unităţi spitaliceşti construite de la zero în municipiu. O clădire nouă cu opt etaje care va funcţiona în cadrul managerial al Spitalului Judeţean de Urgenţă, dar dedicat serviciilor medicale pentru pediatrie şi un spital nou, cu toate dotările, investiţie ”greenfield” în municipiul Constanţa. Specializarea cardiologie-oncologie”, a adăugat acesta.
Se continuă digitalizarea spitalelor aflate în subordinea ASSMB
Marți, 14 martie, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a anunțat că se continuă digitalizarea spitalelor aflate în subordine, în derulare un proiect de 2 milioane de euro pentru implementarea măsurilor în şase noi unităţi. Scopul instituției este ca până la finalul anului, toate cele 19 spitale din subordine să aibă sisteme digitale de urmărire a pacienţilor.
”Modernizarea accelerată a spitalelor şi creşterea calităţii serviciilor medicale oferite bucureştenilor este o prioritate permanentă a ASSMB. În acest context, se derulează deja un proces accelerat de digitalizare a procedurilor medicale intraspitaliceşti din cadrul celor 19 spitale administrate de ASSMB, cu scopul optimizării serviciilor medicale şi creşterii gradului de siguranţă a pacientului”, a transmis ASSMB într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, anul trecut, noul sistem digital a fost implementat la patru unităţi medicale – Sfântul Luca, Ciolţea, Obregia şi Burghele, suma alocată de la bugetul local fiind de 1,5 milioane de euro.
”În prezent, este în curs de digitalizare activitatea de la alte şase spitale – fiind alocate 2 milioane de euro -, însă obiectivul ASSMB este ca până la sfârşitul acestui an să fie digitalizate toate unităţile sanitare din subordine şi să se realizeze interconectarea lor. Avantajele digitalizării sunt multiple, atât pentru bugetul autorităţii locale, cât şi pentru activitatea spitalului şi calitatea îngrijirii pacienţilor”, se mai arată în comunicat.
ASSMB afirmă că există cinci mari beneficii care vor conduce la un salt calitativ important în relaţia spital-pacient:
- Precizie – sistemul verifică în timp real corelaţia dintre pacient şi manevrele medicale care trebuie realizate, ceea ce va consolida încrederea pacientului ân calitatea asistenţei medicale acordate în spitalele ASSMB
- Trasabilitate – traseul parcurs de medicament/materialul sanitar sau de o probă biologică recoltată este monitorizat cu precizie, în timp real, conferind siguranţă şi acurateţe actului medical
- Mobilitate şi rapiditate – medicul are acces oricând şi oriunde, în mod securizat, la datele medicale ale pacientului, pe telefonul mobil, laptop sau tabletă.
”Oricând poate ajusta doza de medicamente, poate cere analize suplimentare sau investigaţii în plus. Pentru pacient, înseamnă o îngrijire mai bună, care răspunde nevoii sale în timp real. Totodată, sistemul este un instrument pentru a reduce timpul administrativ petrecut de medic în favoarea timpului petrecut la patul pacientului. Prin funcţia de dictare, informaţiie introduse de medic într-un device digital sunt transcrise automat în fişa medicală electronică a pacientului. Este asigurată astfel baza tehnologică pentru digitalizarea formularului Foaie de Observaţie atunci când cadrul legislativ va permite”, a mai transmis instituţia.
Cominicare directă – prin intermediul tabletelor ataşate la patul bolnavului este îmbunătăţită comunicarea cu personalul medical, iar pacientul poate lua uşor legătura audio-video cu aparţinătorii;i
Eficientizarea costurilor operaţionale – consumul şi stocurile sunt urmărite în timp real, prevenind apariţia unor situaţii nedorite, des întâlnite în spitalele din România.