Sonda Domino-1 este situată în Blocul Neptun, la 170 kilometri offshore, în ape adânci de aproximativ 930 metri, şi are o adâncime totală de peste 3.000 metri sub nivelul mării. O descoperire de gaze potenţial semnificativă a fost confirmată, urmând ca evaluarea rezultatelor sondei Domino-1 şi o nouă seismică să determine paşii următori în cadrul acestui proiect.
În primele trei luni ale acestui an, programul de foraj din România a inclus 31 de sonde noi, aproape la acelaşi nivel ca în T1 2011.
Rezultatele primului trimestru din sectorul de Explorare şi Producţie au fost determinate, în special, de preţul favorabil al ţiţeiului, preţul mediu al ţiţeiului Ural ajungând la 117,49 dolari/baril, cu 14% peste nivelul din primele trei luni din 2011. Preţul mediu realizat la ţiţei la nivel de Grup a crescut cu numai 9%, la 98,33 dolari/bbl, reflectând valoarea mai mare a pierderilor din instrumentele de acoperire a riscului
privind preţul ţiţeiului.
EBIT (profitul înainte de plata taxelor şi dobânzilor) excluzând elementele speciale a crescut cu 35% comparativ cu primul trimestru din 2011, la 1,704 miliarde lei, datorită creşterii semnificative a preţului la ţiţei, a efectului favorabil al ratei de schimb (aprecierea dolarului faţă de leu), a scăderii cheltuielilor cu explorarea şi a reducerii costurilor de producţie, efecte parţial contrabalansate de valoarea mai mare a pierderilor din instrumentele de acoperire a riscului privind preţul ţiţeiului. Acestea din urmă au avut un impact negativ de -159 milioane lei asupra EBIT-ului, comparativ cu rezultatul negativ de -56 milioane lei înregistrat în T1 2011.
Costurile de producţie la nivel de Grup, exprimate în dolari/baril echivalent petrol, au scăzut cu 8% comparativ cu primul trimestru din 2011, în special datorită efectului pozitiv al aprecierii cu 8% a dolarului faţă de leu. Costurile de producţie din România au scăzut, de asemenea, cu 8%, ajungând la 14,92 dolari/bep, datorită aprecierii dolarului şi măsurilor stricte de management al costurilor, care au compensat integral efectul volumelor mai mici de producţie.
Cheltuielile de explorare au scăzut cu 86% comparativ cu perioada similară a anului 2011, la 18 milioane lei, deoarece în primele trei luni ale acestui an nu au fost înregistrate deprecieri ale activelor sonde de explorare.